'OHAL affı' neden gündeme geldi?

Cezaevinde kalanların sayısı son 7 ayda yüzde 52 arttı. Darbe girişimi sonrası, tutuklu ve hükümlü sayısı rekor düzeye ulaştığı için OHAL affı gündeme geldi

Google Haberlere Abone ol

Hülya Karabağlı  [email protected]

ANKARA - Hükümet cezaevlerini OHAL kapsamında çıkarılacak kanun Hükmünde kararname ile boşaltmanın yolunu ararken 15 Temmuz darbesinden sonra kapasitenin ‘tavan’ yaptığı anlaşıldı.

Bu yılın başında resmi rakamlara göre, 179 bin 611 olan doluluk oranı darbe sonrası tutuklamaların da etkisiyle yüzde 52’nin üzerindeki artışla 293 bine çıktı. Yani 7 aylık dilimde 113 binden fazla insan cezaevine girdi.

'KARARNAMELİ İLE OLMAZ'

CHP Ankara Milletvekili Şenal Sarıhan, bugün düzenlediği basın toplantısında, kararname yoluyla cezaevlerini boşaltmanın hukuki olmadığını bu işin mutlaka yasa ile yapılması gerektiğini söyledi. Sarıhan, haksız tutuklamaların en kısa sürede aydınlatılarak cezaevlerinden çıkışının sağlanması gerektiğine dikkat çekti.

CHP Milletvekili Şenal Sarıhan

'NEZARETHANEDE ÖLÜM DEVLETİ SORUMLU KILAR'

Sarıhan basın toplantısında, ‘ KHK’ler ile sıkıyönetime benzer bir OHAL koşulları dayatılıyor’ derken 30 gün kadar uzayabilecek gözaltı süresiyle olabilecek hak ihlallerine dikkat çekti. Darbe soruşturmaları kapsamında gözaltına alınan Gökhan Açıkkolu’nun 14. gününde nezarethanede öldüğüne dikkat çeken Sarıhan, haksız tutuklamalarda ayıklama yapılarak cezaevinden salıverilmelerinin sağlanması gerektiğine dikkat çekti.

CEZAEVLERİNİN SON DURUMU

TBMM İnsan Hakları Komisyonu Başkanvekili Ak Parti İstanbul Milletvekili Fatma Benli, geçtiğimiz hafta Genel Kurul’da yaptığı konuşmada, cezaevlerindeki doluluk oranına dikkat çekmişti. Benli “Şu anki fiilî durumda tutukluların bu kadar çok kişiyle görüşmesini sağlama şansımız yok çünkü zaten cezaevlerinde 293 bin mahpusumuz var” demişti.

İKİ HAFTADA 13 BİN TUTUKLU EKLENDİ

Olağanüstü bir duruma dikkat çeken Benli açıklamasında şöyle demişti: ”Şu anki fiilî durumda tutukluların bu kadar çok kişiyle görüşmesini sağlama şansımız yok çünkü zaten cezaevlerinde 293 bin mahpusumuz var bizim, bunun 23 bini tutuklu ve bu tutukluların her dakika normal şartlarda avukatlarıyla görüşme hakları var, onların mahkemeye gitme, kendisini savunma hakkı var. 23 bin tutuklusu olan bir ülkede yaşadığımız olağanüstü hâl gereği gerçekleştirilen tutuklamalarla beraber 13.500 tutuklu eklendi."

7 AY ÖNCE 179 BİN 611 MAHPUS VARDI

Ak parti İstanbul Milletvekili Mehmet Metiner’in Komisyon Başkanlığını yaptığı ‘Tutuklu ve Hükümlü Alt Komisyonu’ nun Ocak ayı toplantısında dinlediği Adalet Bakanlığı Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürü Enis Yavuz Yıldırım, cezaevlerindeki mahpus sayısını 179.611, kapasiteyi 180.176 olarak açıklamıştı.

CHP DOLULUK UYARISINDA BULUNMUŞTU

CHP Genel Başkan Yardımcısı, TBMM insan Hakları Komisyonu Üyesi Veli Ağbaba, son açıklamasında 15 Temmuz darbe girişimi sonrası cezaevlerindeki koşulların daha da kötüleştiğini, “Metre kareye sıfıra yakın yer kaldı” sözleriyle değerlendirmişti. Ağbaba, “Özellikle E Tipi cezaevlerinde kapasite en az yüzde 30 oranında arttı. Zaten mahpuslar, tuvalet kapısının önünde yerde yatıyordu, nöbet sistemiyle uyuyanlar vardı” diye konuşmuştu.