Kerim Ülker: ATM'yi Gaziantepli bir Ermeni buldu

Dünya yazarı Kerim Ülker: Luther George Simjian 28 Ocak 1905 tarihinde Gaziantep’te doğdu. Ermeni bir ailenin oğlu olan Luther Simjian önce Beyrut’a, oradan Marsilya’ya yerleşti. 1939 yılında Simjian ATM’yi icat etti. ATM’lerdeki bugün dahi kullanılan temel özellikleri Simjian getirdi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Dünya gazetesi yazarı Kerim Ülker bugünkü köşesinde, “Dünya bankacılık devi Citi’nin kaptan köşkü Türkler'e emanet” başlıklı bir yazı kaleme aldı. Kerim Ülker yazısında 200 yılı aşkın bir tarihi bulunan Citi Bankası’nın finans yönetiminde yer alan Türkler’den söz ederken, ilk ATM’yi kullanan bankanın Citi olduğunu ve ATM’nin mucidinin de Gaziantep doğumlu Luther George Simjian olduğunu yazdı.

Kerim Ülker’in yazısından önce ATM’nin mucidi Gaziantep doğumlu Luther George Simjian’ın kim olduğuna bakalım.

Luther George Simjian 28 Ocak 1905 tarihinde Gaziantep’te doğdu. Ermeni bir ailenin oğlu olan Luther Simjian önce Beyrut’a, oradan Marsilya’ya yerleşti. 1920 yılında Amerika Connecticut’a göçmen olarak yerleşti. Tıp eğitimi gördü fakat fotoğrafçılık bir ömür boyu onun en büyük tutkusu oldu. 1934 yılında, New York’a taşındı. İlk olarak mikroskop görüntülerini fotoğraflamaya yarayan icat yaptı. Daha sonra kendi kendisine poz ve odaklama yaparak fotoğraf çeken bir makine icat etti. Her açıdan kendimizi görebildiğimiz “Reflectone” isimli makyaj masalarının mucidi de Luther George Simjian’dır. 1939 yılında Simjian ATM’yi icat etti. ATM’lerdeki bugün dahi kullanılan temel özellikleri Simjian getirdi. CitiBank ATM’yi 6 ay denedi ancak beklenilen ilgiyi o dönem ATM görmedi.