DİSK Genel Sekreteri Çerkezoğlu: Kıdem gasbını kabul etmeyeceğiz

DİSK Sekreteri Çerkezoğlu'dan, kıdemin fona devredilmesine tepki: Kabul edilemez.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - Hükümet’in, kıdem tazminatının fona devredilmesini görüştüğü dünkü Bakanlar Kurulu toplantısı sürerken Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) da aynı gündemle toplantı halindeydi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu’nun, kıdem tazminatının fona devredilmesi konusunda Bakanlar Kurulu’na sunumunun ardından kameraların karşısına çıkan Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş, şunları söyledi:

"Politika stratejisi ve hedefleri olarak işçiyi hak kaybına uğratmayacak, işverene ilave yükler getirmeyecek, tahsilat sorunu mümkün olduğu kadar olmayacak ve sürdürülebilir bir yapının ortaya konulduğu bu reform, detaylarıyla Bakanlar Kurulu üyeleriyle paylaşıldı... Önümüzdeki günlerde hem ilgili bakanların hem de kamuoyunun ilgili taraflarının görüşleri alınarak gerekli adımlar atılacak.”

'TÜM İŞÇİLERİ MÜCADELEYE ÇAĞIRACAĞIZ'

Sorularımız üzerine kendilerine konuyla ilgili hiçbir çalışmanın iletilmediğini belirten DİSK Genel Sekreteri Arzu Çerkezoğlu, şöyle dedi: “Bu kadar önemli bir tartışma, sosyal taraflara herhangi bir taslak iletilmeden yürütülüyor. Bize bir taslak veya tasarı gönderilmedi. Basına sızdırılan bilgilerden veya Çalışma Bakanı’nın açıklamalarından konuyu takip ediyoruz. Kıdem tazminatının fona devredilmesi, iş güvencesi tartışmasıdır. Geleceğimizin, emeğimizin güvencesine sonuna kadar sahip çıkacağız. Açıklamalara bakılırsa önümüzdeki günlerde Üçlü Danışma Kurulu toplanacak ve ancak o toplantıdan sonra net bir biçimde hükümetin planını öğrenmiş olacağız ve biz de bunun üzerine kendi değerlendirmemizi yapacağız. Başta DİSK olmak üzere tüm işçi sınıfını, sendikalı olsun olmasın tüm işçileri birlikte mücadeleye çağıracağız.”

Kıdem tazminatının işçi sınıfının kazanılmış bir hakkı olduğunu ve bu hakkın gasbını asla kabul etmeyeceklerini söyleyen DİSK Genel Sekreteri Arzu Çerkezoğlu’nun açıklamasından öne çıkan başlıklar şöyle:

O BAHAR BİR DAHA GELMEYECEK DEDİK : Kıdem tazminatı emeğiyle çalışan 20 milyondan fazla insanı ilgilendiren bir konu ve 1975 yılından bu yana fona devredilmesi ve bu şekilde ortadan kaldırılması hep gündemde. AKP iktidarları da bu konuya daha önce gündeme getirmeye çalıştı. 2013 yılında gündeme geldiğinde DİSK olarak ‘Diren İşçi’ kampanyasıyla 40’tan fazla ilde sokağa çıkarak tepkimizi dile getirdik ve dönemin Çalışma Bakanı Faruk Çelik, ‘bir başka bahara kaldı’ dediğinde biz de iddialı bir şekilde ‘o bahar bir daha hiç gelmeyecek’ yanıtını verdik. Bizim açımızdan bu iş güvencesi tartışmasıdır ve işçi ile işveren arasındaki ilişkinin sona ermesi konusudur.

GÜVENCESİZ ÇALIŞMA İSTİYORLAR: İşçiler olarak bir yıl boyunca çalışır, işverene ‘başıma bir iş gelirse bu benim güvencem olsun, ücretimin bir bölümü sende kalsın’ deriz. Bu, işçinin güvencesidir ve işverenin sorumluluğundan çıkartılırsa kıdem tazminatı olmaz. En temel iş güvencesi dayanağının ortadan kalkması ve kıdem tazminatının gasp edilmesi demektir.

İşveren örgütleri Türkiye’de işten çıkarma maliyetleri yüksek diyorlar ve o yüzden kıdem tazminatının fona devredilmesi gerektiğini savunuyorlar. Bu, işverenin işçiyi dilediği an kapının önüne koyması anlamına gelir. İşçilerin hiçbir güvencesinin olmadığı bir çalışma yaşamı hedefleniyor.

TAŞERONLAŞMA KURAL HALİNE GETİRİLDİĞİ İÇİN: Çalışma Bakanı oran veriyor, işçilerin kıdem tazminatından yararlanamadığını söylüyor. O oran doğru bile olsa bugün işçilerin kıdem tazminatını alamamasının nedeni başta taşeronlaşma gibi esnek ve güvencesiz çalıştırmanın Türkiye’de artık bir kural haline gelmiş olmasıdır. Kıdem tazminatını ortadan kaldırmak yerine aksine güçlendirmek gerekir.

EMEK, PAZARLIK KONUSU YAPILAMAZ: Arabuluculuk sisteminin zorunlu hale gelmesi ise işçi ve işveren arasında işten çıkarılma, alacak davalarında işçilerin hukuk yoluyla hakkını aralamalarının önüne geçilmesi anlamına geliyor. DİSK olarak daha önceki süreçte de arabuluculuk konusunda kapsamlı raporlar yayınlamıştık. İşçilerin en temel hakları, arabulucuların pazarlıklarına hapsedilemez; emek, pazarlık konusu yapılamaz.

KIDEM TAZMİNATI NEDİR?

Kıdem tazminatı, iş sözleşmesi sona erdiğinde, işçiye çalıştığı süre (kıdem) ile orantılı olarak ödenen tazminattır. Tazminattan yararlanabilmek için işçinin işyerinde en az 1 yıldır çalışıyor olması ve iş sözleşmesinin kıdem tazminatına hak kazanacak şekilde sona ermiş olması gerekir.