Kıdem tazminatı taslağı EKK'ye sunuldu

Hükümetin Kıdem Tazminatı Fonu çalışmasının detayları netleşmeye başladı. Kıdem fonuna da belli bir süre dokunulmaması öngörülüyor. Ancak sınırlı özel durumlarda erken çekme imkanı getirilecek. 

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Çalışma Bakanlığı'nca teknik çalışmaları tamamlanan Kıdem Tazminatı Fonu çalışması Ekonomi Koordinasyon Kurulu'na (EKK) sunuldu. Kıdem tazminatının ana hatları Başbakan Binali Yıldırım başkanlığında yapılacak toplantıda netleştirilecek. Ardından da işçi-işveren sendikalarının da yer aldığı Üçlü Danışma Kurulu ile paylaşılacak. Çalışma Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, "EKK ilave çalışma yapılmasını isterse yeniden yapılabilir" dedi. Sistem Bireysel Emeklilik Sistemi şeklinde işletilecek.

PRİMLİ FON SİSTEMİ

Mevcut kıdem tazminatı sistemi, primli fon sistemine dönüşürken; fona yatırılacak prim oranı yüzde 8.33 olacak. Mevcut sistemde bir yıllık çalışmaya karşılık 30 günlük ücret tutarında kıdem tazminatı alınabiliyor. Hükümet yeni dönemde de bunu korurken, bir gün dahi çalışanın kıdem alması sağlanacak. Kıdem fonuna da belli bir süre dokunulmaması öngörülüyor. Ancak sınırlı özel durumlarda erken çekme imkanı getirilecek. Bakan Müezzinoğlu, Fon'dan birikimlerin ister tamamının isterse ihtiyaca göre parça parça çekilebileceği bir sistem getireceklerini söyledi

BİREYSEL HESAP

Kıdem Fonu, İşsizlik Fonu'nda olduğu gibi ortak hesap olmayacak. Bireysel hesap açılacak. Çalışanlara yatırım araçları konusunda seçenekler sunulacak. Her ayın sonunda hesap takip edilebilecek. İşten ayrılma gibi durumlarda aynı hesap üzerinden kıdem sürecek.

(Kaynak: Takvim)