İstanbul'da binalara kat sınırı

Kadir Topbaş, Erdoğan'ın uyarılarını dikkate alarak çalışma başlattıklarını açıkladı. Topbaş, İBB Meclis'inin "15 katı geçemez ya da deniz seviyesinden şu metreyi geçemez gibi bu 'kot'ları kabul ettiğini söyledi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, İstanbul'a yapılacak yüksek katlı binalarla ilgili bir çalışma yaptıklarını söyledi. Topbaş Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın yaptığı uyarı dikkate alınarak, binalara kat sınırı getirileceğini belirtti.

Kadir Topbaş, İstanbul Valiliği'nde düzenlenen İstanbul Kalkınma Ajansı'nın projelerinin anlatıldığı basın toplantısına katıldı.

PARİS ÖRNEĞİ

Bir gazetecinin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın şehirleşmede yüksek katlı binaları eleştirdiğini hatırlatarak İstanbul'da bununla ilgili bir düzenlemenin olup olmadığına yönelik bir sorusu üzerine Kadir Topbaş şunları söyledi:

"Bir çalışma yaptık. Esasında kentte yüksek yapılı binalar yapılır mı yapılamaz mı diye şehir plancıları bunu devamlı tartışırlar. Doğru yerlerde doğru yapılar yapmak lazım. Yüksek yapılar da yapılabilir. Paris'te 'La Defense' bölgesini bir örnek olarak bilebiliriz. İstanbul'un 5400 kilometrekarelik alanının yüzde 50'sinde yapılanma var. 4 milyon civarında birim olarak konut olarak düşündüğünüzde 100 metrekarelik bu konutları yatay haline getirdiğinizde sığması mümkün değil. Ortak alanlar, yollar bir takım donatı alanlarını da koyduğunuz zaman yetmez. Demek ki katlanması gerekiyor. Ama doğru çözümler getirmek lazım."

'Araplar Fikirtepe'den kaçıyor''Araplar Fikirtepe'den kaçıyor'

'TARİHİ YARIMADA İÇİN YENİ DÜZENLEME'

Bu konuda yapılan çalışmaların belli bir noktaya getirildiğini kaydeden Topbaş, şöyle devam etti: "Silüet başta olmak üzere etkisinin olumsuz olmaması açısından İstanbul'un dijital haritalarını hazırladık. Özellikle meclisimizin de kabul ettiği yükseltilere göre topografik etkilerini dikkate alan bir takım yükseltiler belirlendi. Ona göre başta tarihi yarımadanın arkasına düşen tüm yerleşim birimleri ve ilçelerde bu öngörüldü. O yükseklikler üzerinde bir yapı verilmiyor. Yeni bir düzenleme getirildi. Özellikle sayın Cumhurbaşkanımızın da üzerinde durduğu 'az serbest', 'yükselti serbest' mantığını artık geride bırakıyoruz. Artık böyle bir kavram kalmadı. Bir daha böyle bir uygulama olmayacak, sınırlanmış olacak. Bu çalışmalar yapılarak belli bir noktaya getirildi."

'SERBEST OLUNCA 30 KAT YAPILABİLİYOR'

"Farklı semtlerde somut bir kat yasağı var mı?" sorusuna ise Topbaş, şu karşılığı verdi: "Tabii... Bazı yerlerde az serbest olunca 20 kat, 30 kat yapılabiliyor. Onun yerine 15 katı geçemez ya da deniz seviyesinden şu metreyi geçemez gibi bu 'kot'lar meclisimiz tarafından kabul edildi. Ona göre planlarla ilgili uygulama yapılıyor."

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN NE DEMİŞTİ?

Cumhurbaşkanı erdoğan, 27 Ocak'ta Ankara'daki Şehircilik Şurası'nda konuşmasında, yüksek binları eleştirirken şu ifadeleri kullanmıştı: "Ben dikey mimariden yana değilim. Ben yatay mimariden yanayım. İnsan, topraktan uzak değil; toprağa yakın olarak yaşamalıdır. Böyle düşünüyorum. Bugünün Türkiye'si, böyle bir çirkinliği, böyle bir nobranlığı asla hak etmiyor. Dikey mimarinin altında yatan gerçek, az topraktan çok büyük para kazanmak." (İSTANBUL/DHA)

Uğur Tanyeli: Rant ekonomisiyle yatay mimari olmazUğur Tanyeli: Rant ekonomisiyle yatay mimari olmaz

Arredamento star mimarlar ürettiArredamento star mimarlar üretti