İETT tamamen özelleştiriliyor

148 yıldır İstanbul'da toplu ulaşım hizmeti veren İETT'nin özelleştirilmesi için son adımlar atılıyor. Kurum bünyesindeki 3 bin otobüs ilk etapta İBB iştiraki Otobüs A.Ş.'ye devredilecek. CHP, özelleştirmeyle birlikte kamu hizmetinin yerini sadece kâr mantığı alacağı için ulaşımın da daha pahalı olacağı uyarısında bulunuyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), 148 yıllık İETT’yi özelleştirmeye hazırlanıyor. İETT, bünyesindeki 3 bin otobüsü İBB’nin şirketi Otobüs A.Ş’ye devrederek, metrobüs ve tramvay dışında yolcu taşımayacak. Otobüsle toplu ulaşım hizmetinden tamamen çekilecek olan İETT'nin görevi, ulaşımı koordine etmek olacak.

İETT bünyesinde halen çok sayıda mor renkli otobüsle taşeron ulaşım hizmeti alınıyor.

Yeni düzenleme yakın zamanda İBB Meclis gündeme getirilerek oylamaya sunulacak. Konuyla ilgili Sözcü'ye bilgi veren CHP'li Meclis Üyesi İsa Öztürk, “Çalışma tam netleşmedi ama geçen hafta İETT, hukuk ve ulaşım komisyonlarına sunum yaptı. Organizasyon şemasını ve dünyadan örnekler anlattılar. Bu ay oylama yapılması bekleniyor” dedi.

DENETİM SORUNLARI OLACAK

İETT'nin ulaşımdan çekilmesini doğru bulmadıklarını belirten Öztürk, endişelerini şöyle sıraladı: “Eğer uygulamada hata varsa düzeltilmeli. İETT ve İBB ulaşımın içinde olmalı. İstanbul gibi bir yerde taşımacılık sadece kâr amaçlı düşünülemez. Özelleştirme ulaşımın zamlanmasını da beraber getirecek. İETT'de çalışan binlerce kişi var. Onların durumu da belirsiz. İETT'nin içinin boşaltılmasını, ulaşımın belediye iştirakleri ile yürütülmesini doğru bulmuyoruz. Denetleme açısından çok mahsurlu. Belediye kuruluşu olarak İETT, Otobüs A.Ş'ye devredildiğinde bir ticari şirkete geçtiği için denetim dışı kalıyor.”

İETT Genel Müdürü Arif Emecen ise yeni sistemle konforun artacağı iddiasında. "Aracın kliması çalışıyor mu, şoför yolcu güvenliğini tehlikeye atacak şekilde araç kullanıyor mu, cep telefonuyla konuşurken araç kullanmaya devam ediyor mu gibi, hem insanlı hem de ‘karakutu’, yani elektronik ve teknolojik denetimler olacak. Sahada İETT bünyesinde yetişen denetleyici ve kontrol elemanları vasıtasıyla hizmet kalitesi denetlenecek" diyen Emecen, bu işlemlerin şimdi niye yapılmadığı konusuna ise açıklık getirmedi.