Rusya'dan Türkiye'ye İdlib yalanlaması

Rusya, Türkiye sınırındaki İdlib'de sivilleri vurduğu suçlamasını reddetti. Rus Savunma Bakanlığı, iddiayı ilk ortaya atan Suriye İnsan Hakları Gözlemevi'ni 'radikal İslamcı militanlara sempati duymakla' suçladı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Rusya, Suriye'de cihat yanlısı grupların kontrolündeki İdlib'de sivil ölümlerine yol açtığı suçlamasını reddetti. Rusya Savunma Bakanlığı açıklamasında, son birkaç gümde sadece bölgedeki 'İslamcı militanların bombalandığı' belirtildi.

Londra merkezli ve muhaliflere yakın olan Suriye İnsan Hakları Gözlemevi adlı kuruluş, Rusya'nın bombarsımanında bir kadın ve çocuk dahil altı sivilin hayatını kaybettiğini duyurmuştu. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da dün, Rusya'nın 'çok sayıda sivil ve ılımlı muhalifi' öldürdüğünü belirterek, bu durumun Astana anlaşmasının da bozulması anlamına geleceğini söylemişti.

'YERLEŞİM BÖLGELERİNİ VURMADIK'

Rus Savunma Bakanlığı bugün yaptığı açıklamada bu suçlamalara karşı çıktı. General İgor Konaşenkov, "Son birkaç günde, insansız hava araçlarının keşfi ve başka kanallardan yapılan teyit sonrasında, Rus uçakları İdlib Vilayeti'nde 10 terörist hedefi vurdu. Bunlar yerleşim bölgelerinin uzağında bulunan militanların üsleri, silah depoları, zırhlı araçlar, roket sistemleri ve 'cihat cipleri' üretilen yerlerdi" dedi.

'RADİKAL İSLAMCI MİLİTANLARA SEMPATİ DUYUYORLAR'

Rus general, vurdukları hedeflerin geçen hafta 29 Rus askeri polisin pusuya düşürülmesi olayına karışan gruplar olduğunu da ekledi. Konaşenkov bu açıklamada, Suriye İnsan Hakları Gözlemevi'nin iddialarına yanıt verdiğini vurguladı;bu kurumu suçlamalar üretmek ve radikal İslamcı militanlara sempati duymakla suçladı.

ÇAVUŞOĞLU NE DEMİŞTİ?

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, "Son günlerde Rusların (Suriye'nin) İdlib bölgesinde bombalama yaptığını görüyoruz. Burada tabi terör grupları da var. Terör gruplarına karşı tabi ki müsamaha gösterilmemesi gerekiyor. Ama görüyoruz ki çok sayıda sivil insan ve ılımlı muhalif de öldürüldü. Burada dikkatli olmamız gerekiyor. Burada sivillere yönelik bir saldırı olursa ateşkesin ihlalidir ve Astana anlaşmasının da bozulması anlamına gelir" demişti. (Dış Haberler)