Almanya'da 'Jamaika koalisyonu' senaryosu

Almanya'da SPD'nin muhalefette kalacağını açıklamasıyla birlikte gözler yeni seçeneklere çevrildi. Hristiyan Demokrat lider Angela Merkel'in Yeşiller ve liberal FDP ile gitmesi öngörülen koalisyon seçeneğine partilerin renklerinden dolayı 'Jamaika koalisyonu' adı verildi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Almanya'da Federal Meclis seçimlerinde Angela Merkel liderliğindeki Hristiyan Demokratik Birlik (CDU/CSU) yaklaşık yüzde 33 oyla birinci parti haline geldi. Bir önceki dönemde hükümet ortağı Almanya Sosyal Demokrat Partisi'nin (SPD) ana muhalefet partisi olacağını açıklamasından sonra koalisyon için farklı alternatifler dillendiriliyor.

'Teşekkürler Almanya beni hayal kırıklığına uğrattın''Teşekkürler Almanya beni hayal kırıklığına uğrattın'

'MERKEL'SİZ HÜKÜMET YOK'

CDU lideri Merkel, seçim sonrasında, "Biz en büyük gücüz, hükümeti kurma görevi bize verildi ve bir karşı hükümet kurulamaz" dedi. Sol cepheden beklenen bir diğer koalisyon seçeneği SPD, Yeşiller ve Sol Parti birlikteliğiydi. Ancak seçim sonuçları sonrasında üç partinin mecliste yeterli sandalye sayısına ulaşamaması, bu ihtimali geçersiz kılmakta. Yeşiller ve Sol Parti yüzde 1'in altında oylarını arttırmış olsa da, SPD'nin yüzde 5'in üzerinde oy kaybetmesi, koalisyon alternatifinin rafa kaldırılmasında önemli bir etkisi olduğu gözleniyor.

'JAMAİKA' KOALİSYONU

SPD'nin ana muhalefeti aşırı sağcı Demokrasi için Alternatif'e (AfD) bırakmak istememesi sonucunda muhalefette kalmayı seçmesi, bir önceki seçimlerde kurulan CSU-SPD koalisyonunu da olanaksız kılmakta. Bu durumda Alman basınında en çok üzerinde durulan koalisyon ihtimali 'Jamaika' olarak adlandırılan seçenek belirtilmekte. Bu koalisyon seçeneği CSU'nun siyah, liberal Hür Demokratların (FDP) sarı, Yeşillerin ise yeşil parti renklerinin 'Jamaika' bayrağının renklerini çağrıştırmasından dolayı bu isim verilmekte.

Seçimlerin galibi Merkel, AfD Meclis'e girdiSeçimlerin galibi Merkel, AfD Meclis'e girdi

'JAMAİKA SANCILI DOĞACAK'

Ancak bu ihtimalin zorlu olacağı ön görülmekte. Zira FDP ve Yeşiller birbirleriyle pek iyi anlaşabilen partiler değil. Ancak AfD'nin yükselişi, bu iki güç arasında da yumuşamalar yaşanmasını 'zorunlu kıldığı' da yapılan yorumlar arasında. Jamaika koalisyonu hakkında Frankfuter Allgemeine Zeitung gazetesinde şu ifadelere yer verilmekte:

"Hristiyan Birlik partileri, 1976'dan bu yana iki istisna dışında yine Almanya Federal Meclisi'ndeki en güçlü siyasi parti olmayı başardı. Şu andaki büyük koalisyonun küçük ortağı olan Sosyal Demokrat Parti'nin (SPD) seçmenler tarafından cezalandırılması sonucu Şansölye Merkel dördüncü defa aynı göreve gelebilecek. Bunun için CDU; Hristiyan Sosyal Birlik (CSU), Hür Demokrat Parti (FDP) ve Yeşiller'den oluşan bir ittifakı oluşturmayı başarmalı. SPD ana muhalefet partisi olacağından CDU'nun kalabilmesi için tek seçenek bu. Şansölyenin Yeşiller ile temas kurma konusunda bir çekincesi yok. Ancak federal düzeyde oy kaybetmiş olması ve önümüzdeki sene Bavyera eyaletindeki meclis seçimleri sebebiyle CSU için aynı şey söz konusu değil. Bir CDU/CSU-FDP-Yeşiller ittifakı, olur da kurulabilirse, mucizevi bir şekilde doğmak yerine sancılı bir şekilde doğacak." (DIŞ HABERLER)

Almanya'da AfD protestolarıAlmanya'da AfD protestoları

Almanya'da meclise 14 Türkiyeli vekil girdiAlmanya'da meclise 14 Türkiyeli vekil girdi