Kıbrıs donanma kuruyor

Kıbrıs müzakerelerinin çökmesinin ardından adada tek taraflı adımlar artıyor. Cumhuriyeti, İsrail'den 'açık deniz tipi karakol gemisi' satın aldı. Kıbrıs Savunma Bakanı Fokaidis, 'bu tip gemilerin enerji rezervlerinin güvenliği için önemli olduğunu' söyledi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Son yıllarda Doğu Akdeniz’in enerji yataklarında söz sahibi olmak için girişimlerde bulunan Kıbrıs, savunma alanında önemli bir adım attı. Kıbrıslı Rumlar, İsrail’in etkin yardımı ve yol göstericiliği ile adanın ilk donanmasını kurmak için düğmeye bastı. Geçtiğimiz saatlerde İsrail’de gerçekleştirilen bir törenle, Kıbrıs Cumhuriyeti ilk 'açık deniz tipi karakol gemisi'ne sahip oldu.

'ENERJİ GÜVENLİĞİ AÇISINDAN ÖNEMLİ'

Hayfa'daki tören için İsrail’e resmi ziyaret gerçekleştiren Kıbrıs Savunma Bakanı Hristoforos Fokaidis, konuşmasında 'bu tip gemilerin enerji rezervlerinin güvenliği açısından önemli rol oynayacağı' vurgusu yaptı.

Fokaidis ziyaret sırasında İsrailli mevkidaşı Avigdor Liberman'la da bir araya geldi. Toplantıda iki ülkeyi yakından ilgilendiren konular masaya yatırılırken, yeni işbirliği olanakları da ele alındı.

'İSRAİL'E ASKERİ ATAŞE HAZIRLIĞI'

İsrail’den ulaşan son bilgilere göre, Kıbrıs Cumhuriyeti’nin İsrail'e yakın zamanda askeri ataşe göndermesi de bekleniyor.

Kıbrıslı Rumların kısa süre önce de Yunanistan ile ortak bir tatbikat yaptığı öğrenildi. Yerel kaynaklardan alınan bilgilere göre, Kıbrıs ve Yunanistan’ın SALAMIS-6/17 kod adlı arama ve kurtarma tatbikatı pazar günü Kıbrıs kıyılarında gerçekleştirildi. Kıbrıs Savunma Bakanlığı, tatbikatın Kıbrıs Cumhuriyeti’nin Arama ve Kurtarma Bölgesi'nde yapıldığını duyurdu. Tatbikata, Milli Muhafız Ordusu helikopterleriyle  Yunan Donanması’na ait bir gemi katıldı.

Kıbrıs sorununun çözümüne yönelik süren müzakere süreci nedeniyle taraflar bir süredir büyük askeri tatbikatları rafa kaldırmış görünüyordu. Ancak müzakere sürecinin tıkanmasıyla beraber ilerleyen dönemde bu tip tatbikatların tekrardan gündeme gelmesi beklenmekte.