Barzani: Kazanımlarımızı yok etmek istiyorlar

Barzani, Irak Parlamentosu'nun bağımsızlık referandumunu 'ret' kararını gözden geçirmesini istedi. "Barzani, Bağımsızlık için ne gerekiyorsa yapmamız lazım ve inanın beklemekten daha kötü bir şey yoktur. Şunu çok iyi biliyorum ki elde ettiğimiz kazanımları da yok etmek istiyorlar" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Irak Kürdistan Bölgesel Bönetimi Başkanı Mesud Barzani, 25 Eylül'de yapılacağı açıklanan bağımsızlık referandumu için kampanya çalışmalarına katıldı.

Rudaw'ın haberine göre referanduma “Evet” kampanyası kapsamında Duhok’un Akre ilçesinde seçmenlere seslenen Barzani referandum kararının ulusal ve tarihi bir karar olduğunu ve bu kararın birçok kesim tarafından alındığını söyledi.

'ORTAKLIKTAN KÜRDİSTAN HALKININ PAYINA ACI VE KEDER DÜŞTÜ'

Baas rejiminin yıkılmasından sonra Irak’la yaşamak için çabaladıklarını belirten Barzani, “2003 yılından sonra Irak’ın ortaklık üzerine kurulması gerekiyordu. Ancak bu ortaklıktan Kürdistan halkının payına düşen kimyasal silah, acı ve keder oldu” dedi.

“Bunca çabadan sonra neden Irak’la başarılı bir birliktelik yaşanmadı?” sorusunu ortaya atan Barzani, şöyle konuştu: “Çünkü Irak’ta geçmiş anlayış söz konusudur. Irak ortaklığı kabul edecek bir anlayışa sahip değil. Bunca acı ve kederin ardından Kürdistan halkı kendi kaderini tayin etmek istiyor.”

'BEKLEMEKTEN DAHA KÖTÜ BİR ŞEY OLAMAZ'

Referandumun ertelenmesini isteyenlerin kayda değer bir alternatif sunmadığını söyleyen Barzani, sözlerini şöyle sürdürdü: “Eğer bize bağımsızlığı verilmesini beklersek hiçbir zaman bunu görmeyeceğiz. Alternatifleri yoksa biz de kendi kararımızı vereceğiz. Bağımsızlık için ne gerekiyorsa yapmamız lazım ve inanın beklemekten daha kötü bir şey yoktur. 100 yıldır bekliyoruz. Bekleyin diyenlerin ajandasında hiçbir zaman doğru zaman yoktur. Kürtlerin elde ettiği kazanımlardan söz ediliyor. Bizler söz konusu kazanımları kendi emeğimizle elde ettik. Şunu çok iyi biliyorum ki elde ettiğimiz kazanımları da yok etmek istiyorlar.”

'İKİ KARDEŞ DAHİ ANLAŞAMAZSA EVLERİNİ AYIRIYOR'

Irak Parlamentosu’nda dün yapılan oylamada bağımsızlık referandumu oy çokluğuyla “ret” edilmesine tepki gösteren Barzani, şunları ifade etti:

“Anayasa’da peşmergelerin sahip olduğu haklar yerine getirilmezken, Irak Parlamentosu’nda Heşdi Şabi yasası 2 saatte kabul edildi. Irak Parlamentosu’nda dün Kürt milletinin çoğunluk iradesi göz ardı edildi. Baskın olmaya çalışıyorlar. Irak Parlamentosu’nun verdiği kararı gözden geçirmesini istiyoruz. Çünkü Kürt halkının iradesi sizin vereceğiniz kararla kırılmayacaktır. Bağdat’la karşılıklı anlaşmak istiyoruz.

İki iyi komşu olmak istiyoruz. 2 kardeş dahi anlaşamadığı zaman evlerini ayırıyor. 100 yıldır kardeşlik diyoruz. Sürekli ölümle yüz yüze kalmamıza rağmen ortak olmak istedik. Madem 2 kardeş gibi ortaklıkta istenmiyor, o zaman kendi kaderimizi tayin etmeye çalışırız.”