İçişleri Bakanlığı: Akhanlı'nın Merkel'in açıklamasından sonra serbest bırakılması manidardır

İçişleri Bakanlığı, yazar Doğan Akhanlı'nın, İspanya'da gözaltına alınmasını eleştiren Almanya Başbakanı Merkel'e tepki gösterdi. Açıklamada, "Akhanlı'nın serbest bırakılmasıyla sonuçlanan bu gelişmelerin, Almanya Başbakanı Sayın Angela Merkel'in açıklamalarından sonra gerçekleşmesi manidardır" ifadeleri kullanıldı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İçişleri Bakanlığı, yazar Doğan Akhanlı'nın İspanya'da gözaltına alınmasına ilişkin açıklama yaptı. Akhanlı'nın hakkındaki kırmızı bülten nedeniyle gözaltına alındığı ve serbest bırakıldığı belirtilen açıklamada, "Akhanlı'nın serbest bırakılmasıyla sonuçlanan bu gelişmelerin, Almanya Başbakanı Sayın Angela Merkel'in açıklamalarından sonra gerçekleşmesi manidardır. Elbette ki özellikle Almanya Başbakanı tarafından INTERPOL kanallarının ülkemiz tarafından suistimal edilmesi suçlaması kabul edilemez" denildi.

İçişleri Bakanlığı, Doğan Akhanlı'nın gözaltına alınması hakkında yazılı açıklama yaptı. Akhanlı'nın, 1984 yılında bir döviz bürosuna iki kişiyle birlikte saldırı düzenlediği iddia edildi. Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Doğan Akhanlı, 1984 yılında iki örgüt üyesiyle birlikte İstanbul Tahtakale'deki bir döviz bürosuna gerçekleştirdikleri saldırıda işyeri sahibini öldürmek ve örgüt adına silahlı soygun gibi adi suçları işlemiş, bu suçlardan dolayı da hakkında yakalama kararı çıkarılmıştır. Söz konusu şahıs kendisi hakkında verilen Yargıtay Kararı sonrasında Adalet Bakanlığı'nın talebi üzerine 21.11.2013 tarihinden itibaren Kırmızı Bülten ile arattırılmaya başlanmış olup halen de ülkemizde aktif olarak aranmaktadır. Şahıs, 19.08.2017 tarihinde hakkında düzenlenen Kırmızı Bültene istinaden İspanya'da gözaltına alınmış ve açık kaynaklardan edinen bilgilere göre kısa süre sonra serbest bırakılmıştır. Akhanlı'nın serbest bırakılmasıyla sonuçlanan bu gelişmelerin, Almanya Başbakanı Sayın Angela Merkel'in açıklamalarından sonra gerçekleşmesi manidardır. Elbette ki özellikle Almanya Başbakanı tarafından INTERPOL kanallarının ülkemiz tarafından suistimal edilmesi suçlaması kabul edilemez. Çünkü tüm Kırmızı Bültenlerde olduğu gibi Doğan Akhanlı hakkında da aynı kurallar uygulanmıştır. Ayrıca, bir suçlunun aynı teşkilat içerisinde bulunduğumuz bir başka ülke tarafından korunması da akdettiğimiz anlaşmalara aykırıdır. INTERPOL teşkilatının kendi kurallarını hiçe sayarak bu Kırmızı Bülteni askıya alması da güvenirliliğini ve tarafsızlığını sorgulamaya açmıştır." (ANKARA/DHA)

Merkel'den Akhanlı'ya gözaltı eleştirisiMerkel'den Akhanlı'ya gözaltı eleştirisi