Brezilya yerlileri devleti yendi

Brezilya'da yerliler Mato Grosso eyaletine karşı büyük bir hukuk zaferi kazandı. Nisan ayında polisle yerliler arasında büyük çatışmalar yaşanmıştı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Brezilya Yüksek Mahkemesi Avrupalı yerleşimcilerin yerleşmiş olduğu Xingu Yerli Parkı'nın yerlilere ait olduğuna hükmetti. Parkın bulunduğu Mato Grosso eyaleti yöneticileri 1986 yılında 27 bin kilometre kare büyüklüğündeki bu arazinin kamu malı, boş arsa olduğunu söylüyordu.

EYALET YERLİLERDEN TAZMİNAT TALEP ETTİ

1996 yılında Mato Grosso yerlileri temsil eden Ulusal Yerli Vakfı'ndan (FUNAI) 640 milyon dolardan fazla tazminat talep etmişti. Brezilya'da 1988 yılında yapılmış olan anayasada yerli kabilelerine atalarına ait topraklarda mülkiyet hakkı tanınıyor.

TEMER YERLİLERE KARŞI SAF TUTTU 

FUNAI ve Mato Grosso arasındaki adli süreç ilerlerken devlet başkanı Michel Temer de eyalet yönetimi yanında saf tutmuştu. Yerlilerin 700 farklı hudut çizme talebi başvurusu bulunuyor. Temer, bu taleplerin hiçbirini imzalamadı. Temer, iktidarını borçlu olduğu tarım tekellerinin çıkarlarını gözetlemekle suçlanıyor.

Nisan ayında yerli halklar ve polis arasında şiddetli çatışmalar yaşanmıştı. Polis, ok, yay ve geleneksel başlıklarla alanlara gelmiş olan binlerce kabile şefine biber gazı kullanmıştı. Kabile şefleri başkent Brasilia'da 2 bin kişinin toplanacağı büyük bir protesto örgütleyeceklerini söylemişlerdi ama eylemlere çok az sayıda kişi geldi.

Brezilya'da 900 bin kişilik bir yerli nüfusu yaşıyor. Bu rakam toplam nüfusun yüzde 0,4'üne denk geliyor. Yerli halklar içinde 305 farklı etnik grup bulunuyor.  (Dış Haberler)