SDG'den 96 IŞİD'ciye af

Rakka Sivil Konseyi, SDG'ye teslim olan 96 alt düzey IŞİD'ciyi affetti. Örgütün savaş faaliyetlerine katılmadığı belirtilen bu kişiler, Rakkalı sivillerle güven inşası amacıyla serbest bırakıldı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - IŞİD'den temizlenmesi sonra Rakka'da yönetimi devralması amacıyla Suriye Demokratik Güçleri (SDG) tarafından kurulan Rakka Sivil Konseyi, IŞİD'in alt düzey üyesi olan 96 kişiyi affetti. Af çıkarılan kişilerin hiçbirinin suça veya örgütün savaş faaliyetine katılmadığı açıklandı. Bu kişilerin, IŞİD'e katılmaya zorlandığı ve bölgede operasyon düzenleyen SDG'ye kendi rızalarıyla teslim olduğu belirtildi.

'YABANCI SAVAŞÇI YOK'

Rakka Sivil Konseyi'nin Başkanı İbrahim el İssa, alt seviyedeki IŞİD üyelerini örgüte bağlılıktan vazgeçirmek için böyle bir karar aldıklarını anlattı. Voice of America'ya konuşan İssa, affedilen kişilerin hepsinin Rakkalı olduğunu, aralarında yabancı savaşçıların bulunmadığını ve IŞİD içinde 'resmi' görevlere sahip olmadıklarını söyledi.

'AÇLIK NEDENİYLE IŞİD'E KATILDILAR'

Af töreniyse, Konsey'in Rakka'nın 45 kilometre kuzeyinde bulunan karargâhında düzenlendi. Konsey üyeleri 96 eski IŞİD'cinin aileleriyle buluşması öncesi 'yeni başlangıç' hakkında konuşma yaptı. Affedilen mahkumlardan biri olan Raşid Ahmed ise Voice of America'ya "Bu genç adamlar gaddarca kontrolü veya açlık nedeniyle IŞİD'e katıldı. Bana zorla şeriat öğrettiler" dedi. Eski IŞİD'ciler, törenden sonra aileleriyle buluştu.

Rakka Sivil Konseyi, haziran ayında da Ramazan Bayramı öncesinde 83 kişiyi benzer bir törenle affetmişti. Rakka Sivil Konseyi 18 Nisan'da, kente yönelik harekât başlamadan önce SDG tarafından kurulmuştu. Konsey üyelerinin çoğunluğu yerel Arap aşiretlerin temsilcilerinden oluşuyor. Konsey'de Kürtler ve Hristiyanlar da temsil ediliyor.

NEDEN AFFEDİLİYORLAR?

Washington'daki Ortadoğu Enstitüsü'nden Suriye uzmanı İbrahim el Assil, alt düzey IŞİD militanlarının affedilmesini değerlendirdi. Assil, SDG'nin Rakka'da daha yoğun nüfuslu mahalellere girmeden önce yerel halkın sempatisini kazanmaya çalıştığını söyledi. Assil, "IŞİD'e karşı savaşı kazanmak için SDG'nin sivilleri kazanması gerekiyor" dedi. Suriye uzmanı, "Zorlu bir denge. Kenti özgürleştirme savaşını kolaylaştırmak için SDG'nin insanları rastgele tutuklamaması, suçluları serbest bırakmaması ve sivillerle iyi ilişkiler kurması gerekiyor" dedi. (Dış Haberler)

Etiketler IŞİD Rakka SDG