5 soruda Barselona saldırısı

İspanya'nın Barselona kentinde düzenlenen terör saldırısı sonrası en az iki şüpheli gözaltında. Ancak saldırıya dair şu ana dek kesin olarak çok az şey biliniyor. Beş soruda Barselona saldırısı...

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İspanya'nın turistik kenti Barselona bir terör saldırısıyla sarsıldı. En az 13 kişinin hayatını kaybettiği saldırıyı şu ana dek üstlenen yok. İşte Barselona saldırısı hakkında şu ana dek bilinenler:

1 - NE OLDU?

Beyaz bir Fiat marka minibüs, kentin en işlek ve turistik caddesi olan, alışveriş merkezi sayılan Las Ramblas Caddesi'nde yayaların üzerine sürüldü. Tanıkların anlatımı, minibüsün azami sayıda yayayı ezmeye çalıştığı yönünde. Aracın yaya yolundan bir kilometre boyu sürüldüğü ve bir gazeteciye çarparak durduğu belirtiliyor. İspanyol televizyonu aracı, Las Ramblas'ta ressam Juan Miro'nun turistler arasında çok popüler olan bir mozaik çalışmasının önünde dururken görüntüledi.

Tanıklar, Las Ramblas'a bağlanan ara sokakların bir anda koşan insanlarla dolduğunu anlattı; polis halka 'Kaçın' uyarısı yaparken görüntülendi. Çok sayıda kişinin yakındaki restoran, bar ve kiliselere sığındığı belirtiliyor.

Saldırıdan sonra, Katalan kenti Vic'de olayla bağlantılı olduğu belirtilen ikinci bir minibüse el kondu.

2- KAÇ KİŞİ ÖLDÜ?

Polis şu ana dek 13 kişinin hayatını kaybettiğini, 50 kişinin yaralandığını açıkladı. Yaralıların 10'unun durumunun ağır olduğu belirtilirken, ölü sayısının artması bekleniyor.

3- LAS RAMBLAS'IN ÖNEMİ NE?

Las Ramblas, kentin kıyı şeridininden merkezine uzanan, sadece turistler değil, yerel halk tarafından da en sık ziyaret edilen cadde. Buraya çıkan dükkanlar, kafeler ve barlar genellikle dolu. Kısacası cadde, Barselona'nın sembollerinden biri.

4- SORUMLU KİM VE NEDEN?

Fransa, Almanya ve İngiltere'deki benzer saldırılar nedeniyle gözler IŞİD'e çevrildi. Nitekim örgüt, saldırıyı kendi haber ajansı Amaq üzerinden üstlendi.

Barselona saldırısını IŞİD üstlendiBarselona saldırısını IŞİD üstlendi

İspanyol polisi, saldırıda kullanılan minibüsü kiralayan kişinin adını Driss Oukabir olarak açıkladı.

Saldırıdan sonra minibüsten koşarak kaçan kişinin Oukabir olup olmadığı henüz bilinmiyor. Şu ana dek gözaltı sayısı iki. La Vanguardia gazetesi, polisle çatışmada bir saldırganın öldürüldüğünü yazarken, kaç şüpheli olduğu da net değil.

5- ULUSLARARASI TOPLUM NE TEPKİ VERDİ?

İspanya'ya başta Avrupa ülkeleri olmak üzere dünya çapından başsağlığı mesajları yağıyor.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Barselona saldırısına ilişkin açıklamasında 'Bu alçakça terör eylemini güçlü bir şekilde kınıyoruz. İspanya ile dayanışma içerisindeyiz. Dualarımız Barselona ile' ifadelerini kullandı.

ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson da İspanya'ya yardım önerdi. (Dış Haberler)

Barselona-Cinayet mahalli notlarıBarselona-Cinayet mahalli notları