Katar'a tezgah kurulmuş!

Washington Post, Katar emirine atfedilen ve Katar'a ablukanın fitilini ateşleyen açıklamaların siber saldırı olduğunu yazdı. Gazeteye konuşan istihbarat yetkilileri, siber saldırıyı Birleşik Arap Emirlikleri'nin (BAE) düzenlediğini öne sürdü; BAE iddiayı reddetti.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Körfez ülkeleri ve Mısır'ın Katar'a 'terörü desteklediği' gerekçesiyle dayattığı abluka sürerken, ABD'de yeni bir iddia ortaya atıldı. Katar Emiri'ne atfedilen ve krizin başlamasına neden olan ancak Doha tarafından 'siber saldırı' diye yalanlanan açıklamaların Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) tarafından 'tezgahlandığı' iddia edildi. Amerikan gazetesi Washington Post'a konuşan bir dizi istihbarat yetkilisi, BAE yönetiminin mayıs ayında, Katar hükümetine ait sosyal medya hesaplarının ve haber sitelerinin hacklenmesini sağladığını öne sürdü.

Söz konusu açıklamalarda, Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamad el Sani, bir askeri okulda yaptığı konuşmada İran'ı 'İslami bir güç' olarak tanımlıyor, Müslüman Kardeşler'in Filistin kolu Hamas'ı övüyordu. Suudi Arabistan'ın başını çektiği Sünni cepheyle diplomatik kriz İran'la ilgili bu açıklamaların ardından patlak verirken, Katar yönetimi bu sözleri yalanlamış ve haber kuruluşlarının hacklendiğini savunmuştu.

'ÜST DÜZEY YETKİLİLER PLANLADI'

Washington Post'a konuşan Amerikan istihbarat yetkilileri de, ellerindeki bazı yeni bilgileri geçen hafta analiz ettikten sonra, BAE hükümetinin üst düzey yetkililerinin söz konusu açıklamaların yayınlanmasından bir gün önce, 23 Mayıs'ta hack plan yaptığı kanaatine vardıklarını anlattı. Haberde, BAE'nin söz konusu siteleri bizzat mı hacklediği yoksa bu işin yapılması için başkalarına para mı ödediğinin bilinmediği belirtildi. Washington Post, görüştüğü istihbarat yetkililerin isimlerini vermedi.

BAE REDDETTİ

BAE yönetimiyse bu iddiayı kesin bir dille reddetti. BAE'nin Washington Büyükelçisi Yusuf el Uteybe, Washington Post'a yaptığı açıklamada, "BAE siber saldırı (hackleme) iddiası ile ilgili hiçbir rol oynamamıştır" diyen Uteybe, Katar'ın 'Taliban'dan Hamas ve Kaddafi'ye uzanan bir yelpazede aşırılıkçıları desteklediği, şiddeti körüklediği, radikalleşmeyi teşvik ettiği ve komşularının istikrarını sarstığı' tezini yineledi.

BAE Dışişleri Bakanı Enver Gargaş bugün yaptığı açıklamada iddiayı reddetti. (Dış Haberler)