Amerikan Emek Partisi Sözcüsü Casal: ABD'de sosyalist devrim için nesnel koşullar var

Amerikan Emek Partisi Sözcüsü Alfonso Casal'a göre ABD'de kitlesel sosyalist örgütlenme ve devrim için nesnel koşullar var. Casal, "Sosyalist devrim konusunda ABD'yi listenin en sonuna koymayın" diyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Amerikan Emek Partisi (APL) Ulusal Sözcüsü Alfonso Casal, "bana dünya komünizminin nasıl gelişeceğini tasarladığımı sorsaydın -hangi ülkelerin önce sosyalist olacağı bağlamında- ABD’yi listenin sonlarına koymazdım" dedi. Casal'a göre, ABD'de kitlesel sosyalist bir hareket kurmak ve sosyalist devrim için nesnel koşullar var.

Evrensel'den Ekim Kılıç'a konuşan  Casal, "Amerika’da sosyalizm mümkün müdür? Birçok aydın grubu Amerikan politikalarının bireysel temelli olduğunu söylüyor" sorusuna şu yanıtı verdi:

"Bunda bir gerçeklik payı var. Amerikan kültürü aşırı derecede bireyselcidir. Ve kapitalizm bireyselciliği teşvik etmektedir. İdealizmi, bilinmezciliği, mistikçiliği, metafizikçiliği beslemektedir. ABD, kapitalizmin yasaları ve kapitalist gelişme ile bitmiyor. Birçok yönüyle Amerikan toplumu belirli keskin çelişkilerle doludur.

Eğer bana dünya komünizminin nasıl gelişeceğini tasarladığımı sorsaydın -hangi ülkelerin önce sosyalist olacağı bağlamında- ABD’yi listenin sonlarına koymazdım. Birçok yönüyle Amerikan kapitalizmi görünmez kusurlara sahiptir. Bu ülke, genelde saklı olmasına rağmen, devrimci bir tarihe sahiptir; işçi mücadelesi tarihine sahiptir. Bu ülke bir direniş tarihine sahiptir.

Evet, Amerikan toplumunun ve kültürünün kendine özgün koşulları var. Ancak yine, bütün toplumlar kendine has özellikleri taşır. Kendine özgün ve somut koşullara sahiptir. Fakat ben hiçbir şekilde bunun ABD’yi özel yaptığını düşünmüyorum. Söylediğim gibi birçok yönüyle kitlesel sosyalist bir hareket kurmak için nesnel koşullar, bir devrim için nesnel koşullar bu ülkede vardır."

kasal GÖRSEL: EVRENSEL

'EMPERYALİZMİN KARNINDA DOSTLARINIZ VAR'

Amerika'da faşist bir yönetim geliştiğini ve ABD Başkano dnald Trump'ı çok ciddiye aldıklarını belirten Casal, 2008'de kurulan partisinin yürüttüğü çalışmalara ilişkinse şunları söyledi: "Amerikan Emek Partisi’nin küçük ve genç bir parti olmasına rağmen yolunda devam ettiğini söylemek isterim. Uzun bir yolumuz, yapacak birçok işimiz ve olmamız gereken birçok yer var. Uluslararası olarak yoldaşlarımızdan ilham alıyoruz. Ve şunu bilmenizi isterim: Emperyalist canavarın karnında sizin dostlarınız ve sizinle beraber mücadele eden yoldaşlarınız var."