Almanya 'çok emin': O korumalar gelmeyecek

Alman hükümeti, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Washington'da protestoculara müdahale eden korumalarının Almanya'nın Hamburg kentinde 7-8 Temmuz tarihlerinde yapılacak G20 zirvesine gelmesini istemiyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Almanya Dışişleri Bakanlığı, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Washington’da göstericilere müdahale eden korumalarını, Hamburg’daki G20 zirvesine getirmeyeceğinden emin olduğunu açıkladı.

Deutsche Welle Türkçe'nin haberine göre Almanya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Martin Schäfer, Berlin‘de yaptığı açıklamada "Alman hükümeti bu korumaların Türkiye Cumhurbaşkanı'na Hamburg'ta eşlik etmeyeceğine çok emin” dedi.

'GÖZALTI DAHİL TÜM ÖNLEMLER ALINACAK'

Hamburg Polis Müdürü Ralf Martin Meyer, 7-8 Temmuz tarihlerinde Hamburg’ta yapılacak G20 zirvesinde korumaların kavgaya karışmaları ve göstericilere müdahale etmeleri durumunda gözaltı dahil tüm önlemleri alacaklarını söyledi.

Bild gazetesine konuya ilişkin açıklama yapan Meyer, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Washington ziyareti sırasındaki gibi korumaların kavgaya karışmalarına müsaade etmeyeceklerini belirtti.

'TÜRK GÜVENLİK BİRİMLERİNİ UYARDIK'

Türk güvenlik birimleri ve diğer ülkelerin bu konuda uyarıldıklarını kaydeden Meyer, yeterli sayıda polis gücü bulunduğunu, zirve süresince böyle bir şey olmaması için dikkat edeceklerini söyledi. Herhangi bir durumda hemen müdahale edileceğine de belirten Meyer, “Böyle bir şeye müsaade etmeyeceğimizi bildirdik… Şayet birisi üçüncü şahıslara karşı zor kullanacak olursa, gerçekten gözaltı dahil, tüm önlemleri alırız. Çünkü bu adam yaralamadan başka bir şey değil” ifadelerini kullandı.

Welt am Sonntag gazetesi Alman Dışişleri Bakanlığı'nın ABD makamları tarafından haklarında yakalama kararı olan bu kişilerin Almanya'ya gelmemesi gerektiğini Türk tarafına net bir şekilde ilettiğini bildirdiğini yazmıştı.

Hamburg Emniyet Teşkilatı Sözcüsü Ulf Wundrack de daha önce DW Türkçe'ye açıklamasında, "Washington'daki gibi Türk Cumhurbaşkanı'nın korumalarının göstericilere müdahale etmesi gibi sahneler Hamburg'da yaşanmayacak. Böyle bir şey olması halinde polis devreye girecek" demişti.

TEKMELİ YUMRUKLU SALDIRI

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Mayıs ayında ABD Başkanı Donald Trump ile Washington'da yaptığı görüşme öncesinde Türkiye Büyükelçiliği konutu önünde toplanan göstericiler "Demirtaş'a özgürlük" pankartı ve Suriyeli Kürtlerin Demokratik Birlik Partisi (PYD) flaması açmış, Erdoğan'ı karşılamak için toplanan bir başka grupla gerilim yaşamıştı. İki grup arasında çıkan sözlü tartışmanın ardından Erdoğan'ın korumaları protestoculara müdahale etmiş, tekmeli yumruklu bir kavga yaşanmıştı.

ABD'DEN 'TESLİM OL' ÇAĞRISI

ABD kavgaya karışan dokuz Türk güvenlik görevlisi, üç Türk polis memuru ve iki Kanada vatandaşı hakkında yakalama kararı çıkartıldığını açıklamış, Washington DC Emniyet Müdürü Peter Newsham aranan 12 kişiye Amerikan yargısına teslim olma çağrısı yapmıştı. Cumhurbaşkanı Erdoğan yaptığı açıklama ile bu duruma sert tepki göstermişti.

'ALMAN HÜKÜMETİ İZİN VERİRSE SİLAH TAŞIYABİLECEKLER'

Öte yandan Alman basınında yer alan haberlere göre Federal İdari İşler Dairesi (BVA) G20 Zirvesi'ne katılacak yabancı delegasyonların güvenlik personeline silah taşıma izni verebilecek. Daireye şimdiye kadar ABD, İngiltere, Meksika, Güney Afrika, Vietnam ve Hollanda'nın bu yönde resmi başvuruda bulunduğu bildirildi. Dairenin şu ana dek kendisine yapılan başvurulardan hiçbirini reddetmediği kaydedildi. Delegasyonların güvenlik personelinin sadece Alman hükümetinin izin vermesi halinde silah taşıyabileceği açıklandı.

Etiketler Erdoğan Almanya koruma