Trump neredeyse Esad'ı arayacakmış!

Trump yönetiminin beş yıl önce Suriye'de kaçırılan gazeteci Austin Tice'ı kurtarmak için Şam'la temas kurduğu öne sürüldü. İddiaya göre, Trump Tice'ın kurtarılması halinde Suriye Devlet Başkanı Esad'ı arayacaktı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Washington'ın, 2012 yılında Suriye'de kaçırılan gazeteci Austin Tice'ı kurtarmak için girişimlerde bulunduğu, Amerikalı gazetecinin kurtarılması halinde ABD Başkanı Donald Trump'ın Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ı aramayı bile planladığı öne sürüldü. İddiaya göre, Tice'ın kurtarılması için iki ülke arasında gizlice üst düzey temaslar gerçekleşti ancak görüşmeler, Suriye yönetimine atfedilen kimyasal silah saldırısı sonrasında tıkandı.

New York Times gazetesinin eski yetkililere dayandırdığı özel haberinde yer alan iddialar şöyle:

'CIA BAŞKANI TELEFON ETTİ'

  • Amerikan istihbaratı tam emin olmamakla birlikte Tice'ın Suriye hükümetinin elinde olduğuna inanırken, Trump yönetimi göreve gelince Tice'ın kurtarılmasının yollarını aramaya başladı. İki ülke arasındaki ilişkilerin durumu ve konunun hassasiyeti göz önünde bulundurularak gizli bir kanal kuruldu: CIA Başkanı Mike Pompeo şubat ayında, Suriye Ulusal Güvenlik Bürosu istihbarat servisinin başkanı olan ve insan hakları gerekesiyle ABD'nin yaptırım listesinde bulunan Ali Memluk'u aradı. Bu, iki ülke arasında son yıllarda yapılan en üst düzey görüşmeydi.

  • New York Times'a konuşan yetkililer, söz konusu telefon konuşmasının içeriğinin tam olarak bilinmediğini ancak ABD'nin daha sonraki temaslarda Memluk'a, 'Tice'ı serbest bırakmanın Trump'ın Suriye politikasına yansımaları olacağını ima ettiğini' anlattı.

'TRUMP ESAD'I ARAYACAKTI'

  • Buna göre plan şuydu: Önce ABD'ye Tice'ın hayatta olduğuna dair kanıt sunulacak, ardından da Suriye yönetimi gazetecinin bunca zamandır nerede olduğuna dair kamuoyunu tatmin edecek bir açıklama yapacaktı. Sonrasındaysa Tice Suriye'nin göç yasalarını ihlal ederek ülkeye girmekten yargılanacak, Esad tarafından affedilecekti. Gazetecinin Amerikan topraklarına ayak basması sonrasında da Trump Esad'ı arayacaktı.

austn

  • Gazeteye konuşan yetkililer, ABD'nin BM Daimi Temsilcisi Nikki Haley'nin mart ayında yaptığı "Esad'ı devirmek önceliğimiz değil" açıklamasını da bu müzakerelerin bir parçası olarak yorumladı.

  • Ancak New York Times'a konuşan yetkililere göre, nisan ayında İdlib'de Suriye yönetiminin suçlandığı kimyasal saldırının ardından görüşmeler tıkandı; Trump'ın bu saldırı üzerine Suriye yönetimine ait Şayrat Hava Üssü'nü vurma kararıyla da çıkmaza girdi.

NE OLMUŞTU?

Washington Post ve McClatchy gazetelerinin yanı sıra CBS kanalı için serbest muhabirlik yapan Austin Tice, iç savaşın ilk günlerinde Suriye'ye girebilen ilk gazetecilerden biriydi. Eski bir asker olan Tice!ın Ağustos 2012'de Şam'ın Deraya mahallesinde kaçırıldığı sanılıyor. Tice son olarak, Eylül 2012'de gözleri ve elleri bağlı halde, kalaşnikoflu ve maskeli kişiler tarafından alıkonulduğu bir videoda görüntülendi. Amerikan istihbaratı, Tice'ın Suriye hükümetinin elinde olduğunu öne sürüyor, gazetecinin Şam'da bir hastanede dehidrasyon tedavisi gördüğü iddiasını da kanıt olarak gösteriyordu. Ancak Şam yönetimi bu iddiayı reddediyor. Suriye Dışişleri Bakan Yardımcısı Faysal Miktad geçen sene, "Austin Tice Suriyeli yetkililerin elinde değil ve hakkında hiçbir bilgimiz yok" demişti. (Dış Haberler)