2 sterlin yüzünden öldüler!

Londra'da en az 30 kişinin hayatını kaybettiği yangında ihmal iddiası... 24 katlı binanın dış cephesinde ABD'de yasak olan ucuz ve yanıcı malzemenin kullanıldığı öğrenildi. Parça başına 2 sterlin daha fazla ödenerek yangının yayılmasının önlenebileceği öne sürülüyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İngiltere'nin başkenti Londra'da en az 30 kişinin yaşamını yitirdiği Grenfell Tower yangınında, binanın dış cephesinde kullanılan malzemenin kusurlu olduğu ortaya çıktı. Buna göre, binanın Mayıs 2016'da yenilenen dış cephesinde kullanılan yanıcı malzeme, yangının yayılmasında etkili oldu.

ABD merkezli Reynobond firması tarafından üretilen malzemenin özelliği, maliyetinin düşük ama yangına dayanıksız olması. Reynobond'un bir satıcısı Grenfell binasında 'PE' adlı alüminyum malzemenin kullanıldığını, bu malzemenin yangın ve dumanı yayması nedeniyle ABD'de yüksek binalarda kullanımının yasak olduğunu söyledi. The Times gazetesine konuşan satıcı, bu malzemenin yüksek binalar veya hastaneler gibi büyük kamu binalarına değil, küçük ticari binalar ve benzin istasyonları için kullanılması gerektiğini ekledi: "Yangın ve dumanın yayılması yüzünden ateşe dayanıklı FR adlı malzeme kullanılmalı. PE sadece plastik."

YANGIN, İKİ STERLİN FARK YÜZÜNDEN YAYILDI

Öte yandan, 24 katlı Grenfell binasında parça başına sadece 2 sterlin (9 TL) daha fazla harcanarak, yani toplamda 5 bin sterlin (22 bin TL) ek maliyetle, 2 bin metrekarelik dış cephenin yangına dayanıklı panellerle kaplanmış olabileceği de belirtiliyor. İngiltere genelinde çok sayıda yüksek binada aynı malzemenin kullanılması ihtimali nedeniyle, şimdi acil güvenlik incelemeleri başlatılacak. Söz konusu malzeme, yangına dayanıklı olmaması nedeniyle ABD ve Almanya'da yasaklanmış durumda. Öyle ki, Almanya'da 'yanıcı' malzeme olarak nitelendirilip '12 mm'den fazla kalınlıkta korunmasız ahşap' ile aynı kategoride değerlendiriliyor.

BELEDİYE ŞİKÂYETLERİ DİKKATE ALMADI

Kensington Belediyesi'ne ait sosyal konutta yaşayan bina sakinlerinin son dört yılda binanın yangın güvenliği konusunda belediyeye çok sayıda şikayette bulunduğu ortaya çıkmıştı. Söz konusu şikayetlerin binanın tadilatıyla ilgili raporda dikkate alınmadığı görülürken, binaya yakın zamanda yapılan bir teftişte de 'güvenli' hükmü verildiği tespit edildi. Binadaki yangın talimatnamesinde bina sakinlerine yangın durumunda evlerinde kalmaları tavsiyesinin verilmesinin de pek çok kişinin mahsur kalmasına yol açtığı vurgulanıyor. Öte yandan binada tek bir merdivenin bulunduğu ve yangın alarmının da çalışmadığı ortaya çıktı. (Dış Haberler)