İngiltere'de İşçi Partisi hesapları 'alt üst' etti

İngiltere'de Brexit öncesi sandalye sayısını artırmak isteyen Başbakan May kumarı kaybetti. İşçi Partisi sandalye sayısını artırdı; Muhafazakârlar çoğunluğu kaybetti. Nasıl bir koalisyon hükümeti kurulacağı, 11 gün sonra başlayacak Brexit müzakerelerinin nasıl yürütüleceği merak konusu...

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İngiltere'de Avrupa Birliği'nden çıkış (Brexit) müzakereleri öncesinde elini güçlendirmek için erken seçime giden Başbakan Theresa May'in kumarı tutmadı. May2in liderliğindeki Muhafazakâr Parti, Brexit müzakerelerinin başlamasına 11 gün kala parlamento çoğunluğunu kaybetti. İşçi Partisi oylarını rekor düzeyde artırdı.

Seçimlerde, İngiltere, İskoçya, Galler ve Kuzey İrlanda’dan oluşan Birleşik Krallık’ta yaklaşık 47 milyon seçmen, Parlamento’nun alt kanadı 650 sandalyeli Avam Kamarası’na girecek isimleri belirlemek için oy kullandı. Resmi sonuçlar henüz açıklanmadı ancak Muhafazakâr Parti'nin mecliste çoğunluk için gerekli 326 sandalyeye ulaşması imkânsız görünüyor. Theresa May'in 316 sandalyade kalması bekleniyor. İşçi Partisi'nin ise 260 sandalyeye ulaşması bekleniyor.

İngiltere Başbakanı Theresa May İngiltere Başbakanı Theresa May

İlk sonuçların açıklanması sonrasında İşçi Partisi lideri Jeremy Corbyn'den istifa çağrısı da gecikmedi. Corbyn, May'in halktan güçlü bir yetki alma planının geri teptiğini, 'bu ülkenin insanlarının gerçek temsilcisi olan partiye yol açması' gerektiğini söyledi.

Theresa May'in koalisyon kuramaması halinde ülkenin bu yıl yeniden seçime gitmesi bekleniyor. Brexit'e günler kala çıkan bu sonuçlar May için büyük bir hezimet olduğu kadar, Brüksel'le müzakereler açısından da karmaşanın habercisi olarak görülüyor. (Dış Haberler)