'Trump bu cinayetleri nasıl görmez?'

ABD Başkanı Trump'ın, iki Müslüman kız çocuğunu nefret söyleminden korumaya çalışırken öldürülen iki Amerikalı hakkında konuşmaması tepki çekti. Trump'a sosyal medyadan mesaj yağıyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - ABD, Portland kentinde iki kişinin, iki Müslüman kadını bir başka yolcunun nefret söylemine karşı korumaya çalıştıkları sırasında öldürülmesini konuşuyor. Öldürülen kişiler için ülke çapında anma törenleri düzenlenirken, Başkan Donald Trump'ın cinayetler hakkında tek bir açıklama yapmaması tepki çekti.

CİNAYETLER NASIL İŞLENDİ?

Olay cuma günü Oregon eyaletinin Portland kentinde, bir trende meydana geldi. Bir yolcu, 16 ve 17 yaşlarında iki Müslüman kız çocuğunu sözlü olarak taciz etmeye başladı. Beyazların üstünlüğünü savunan bir örgütün üyesi olduğu anlaşılan yolcu, birinin başı kapalı olan iki Müslüman kadına etnik ve dini içerikli hakaretler yağdırıyordu. Tanıklara göre, "Bütün Müslümanlar öldürülmeli" gibi ifadeler kullanılıyordu. 53 yaşındaki Ricky Best ve 23 yaşındaki Taliesin Namkai-Meche kadınları savunmak için müdahale etti. Ancak saldırgan, yanında taşıdığı bıçakla iki adamı öldürdü. Olayda 21 yaşındaki Micah David-Cole Fletcher de ağır yaralandı.

TRUMP ÜZERİNDEKİ BASKI ARTIYOR

Cinayetlere ilişkin polis soruşturması sürerken, Oregon çapında anma törenleri ve nefret suçuna karşı eylemler düzenleniyor. Portland belediye başkanı ile FBI da öldürülen Best ve Namkai-Meche'yi kahraman ilan etmiş durumda. Ancak Trump'ın pazar günü sağlık sisteminden yalan haberlere uzanan bir dizi konu hakkında 10 defa tweet atarken bu cinayetlere değinmemesi tepki çekti. Ünlü gazeteci Dan Rather'ın başını çektiği bir 'kampanya' çerçevesinde, Trump'a tepki ve açıklama yapması için çağrı mesajları yağıyor.

'AŞIRILIKÇILIĞIN DİNİ YOKTUR'

Rather, Facebook sayfasında kaleme aldığı mesajda Trump'tan, 'iki cesur Amerikalının bütün kanıtlar biraraya getirildiğinde muhtemelen 'terörist' denebilecek birisi tarafından öldürülmesi' hakkında konuşma çağrısı yaptı. Rather, şu ifadeleri kullandı:

"Bu hikâye sizin kampanya sürecinde sık sık dile getirdiğiniz ve sizi Beyaz Saray'a taşıyan anlatıya pek uymuyor olabilir. Belgesiz bir göçmen veya 'radikal İslamcı' bir terörist tarafından öldürülmediler. Vatandaşlık sevgilerini ortaya koydukları sırada, biri hijab giyen iki genç kadına nefret söylemi kustuğu belirtilen bir adama karşı koyarken öldürüldüler. Bu adamın, polisin deyimiyle, bir 'aşırılıkçı ideoloji' geçmişi var. Bu aşırılıkçılık sizin ilginizi, hatta medyanın ilgisini çekenden farklı bir aşırılıkçılık türü...

Belki Portland sizin ilgi alanınızın dışındadır. Nihayetinde burası liberal bir yer. Hatta belgesiz göçmenleri kabul eden bir şehir. Fakat yine de bir Amerikan kenti. Ve siz buranın başkanısınız. İki Amerikalı, arkalarında ailelerini ve dostlarını bırakarak öldü. Bundan sonra olabileceklerden endişe duyan milyonlar onların yasını tutuyor. Umarım vaktinizi, bu konuya eğilmeye değer görürsünüz."

'KATİL MÜSLÜMAN OLSAYDI...'

Bu mesaj yaklaşık 150 bin beğeni alırken, 142 bin defa da paylaşıldı. Twitter'da da benzer bir hissiyat vardı. Çok sayıda Amerikalı, Trump'ın yalan haberler, Avrupa gezisi ve bir gazeteciye saldıran bir kişiyi öven mesajlar atarken bu cinayetlerden söz etmemesine tepki gösterdi. En çok paylaşılan mesajlardan biri şu oldu: "Eğer bir Müslüman Portland'da iki beyaz Hristiyan'ı öldürseydi başkanın bu konu hakkında konuşmuş olacağını sanıyorum." (Dış Haberler)