Kıbrıs müzakereleri çöküyor

Kıbrıs'ta müzakereler çökme noktasına geldi. Taraflar 'metodoloji' konusunda anlaşamadı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İki yıldan beri çözüm çabalarının sürdüğü Kıbrıs'ta müzakere süreci çökme noktasına geldi. Cuma günü BM'nin Kıbrıs Özel Temsilcisi Espen Barth Eide iki liderlik arasında yürüttüğü mekik diplomasisinin bir sonuç vermediğini açıkladı. Kıbrıs'ta iki liderlikten umudunu kesen Eide yeni süreçte müzakere sürecinin devamı için umudunu B.M. Genel Sekreteri'ne, Atina'ya ve Ankara'ya bağladı.

Eide Pazartesi günü ilkin Atina'da Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Kotzias ile bir araya gelecek ve son gelişmeleri ele alacak. Ardından, yarın Eide Ankara'ya geçip Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile bir araya gelecek. Lefkoşa'nın her iki yakasında Eide'nin Atina ve Ankara ile gerçekleştireceği toplantıların sonucu büyük bir merakla bekleniyor. Lefkoşa ayrıca, BM. Genel Sekreteri'nden gelecek olan yeni mesajların önemi üzerinde duruyor.

Lefkoşa'da müzakere sürecinin yarıda kesilmesi ile beraber iki liderlik birbirini suçlarken, az sayıdaki barış ve çözüm yanlısı yurttaş sokaklara inip sesini yükseltiyor. Geçtiğimiz saatlerde Lefkoşa'daki Lidras-Lokmacı Barikatı'nda barış yanlısı yurttaşlar insan zinciri oluşturup iki liderden halklarına vermiş oldukları 'barış' mesajına bağlı kalmalarını talep etti.

MÜZAKERELERDE 'METODOLOJİ' İHTİLAFI

Kıbrıs'taki yeni çıkmazın ana odağında iki liderliğin müzakerelerin yeni safhasına yönelik önerdikleri metodoloji yatıyor. Kıbrıs Türk tarafı Haziran ayı içerisinde Cenevre'de yeni bir beşli zirvenin toplanması için genel bir al-ver sürecinin gerçekleştirilmesini şart koşarken, Rum tarafı kademeli bir çözüm anlayışını ön plana taşıyor. Rum tarafı Cenevre'de ilkin garantiler-güvenlik konularının ve toprak meselesinin ele alınmasını öneriyor. Bu konuların hallinden sonra halen kapanmamış olan konular ele alınacak. Türk tarafı bu öneriyi 'Rum liderliği elimdeki tüm kozları kapmak istiyor' düşüncesiyle benimsemiyor.

Konuyla geçtiğimiz saatlerde açıklamada bulunan Dışişleri Bakanlığı Mustafa Akıncı liderliğine destek sundu. Ankara son açıklamasında Kıbrıs'taki müzakere sürecini zedeleyici yorumlardan kaçınmayı tercih etti. Atina ise son gelişmeler ilgili sessizliğini korumaya devam ediyor. Geçtiğimiz saatlerde bir telefon görüşmesi gerçekleştiren Nikos Anastasiadis ve Aleksis Çipras Kıbrıs Müzakerelerindeki son gelişmeleri özet bir şekilde ele aldı.