Venezuela Devlet Başkanı Maduro: Her belediyede kurucu meclis olacak

Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro, yeni anayasayı hazırlayacak Kurucu Meclis, hakkında açıklama yaptı. Her belediyede kurucu meclis olacağını söyleyen Maduro, "Demokrasi, demokrasi ve daha çok demokrasi" ifadelerini kullandı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Venezuela’nın başkenti Caracas'da bugün hükümet destekçileri "faşizme, şiddete ve nefrete karşı” sloganıyla eylem yaptı. Eylemde konuşan Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro’nun Kurucu Meclis çalışmaları hakkında açıklamalar yaptı. Her belediyede kurucu meclis olacağını söylen Maduro, "Demokrasi, demokrasi ve daha çok demokrasi. Belediyeye ait bir kurucu meclis. Bundan daha fazla demokrasi imkansız” dedi.

Venezuela'da hükümet karşıtı protestolar nedeniyle, hükümet destekçileri de eylem yaptı. Caracas'da düzenlenen “Büyük Ulusal Yürüyüş”e katılan binlerce kişi Venezuela bayrakları taşıdı ve bayraktaki sarı, mavi, kırmızı renklerde giyindi.

'İKİLİM NET: BARIŞ MI ŞİDDET Mİ?'

Kalabalığa seslenen Birleşik Sosyalist Partili Devlet Başkanı Nicolas Maduro, "İkilem net: Barış mı istiyoruz yoksa şiddet mi? Biz barış istiyoruz. Kurucu meclis, hemen şimdi” diye konuştu.

Yeni anayasayı hazırlayacak olan Kurucu Meclis için "Bugün doğdu” diyen Maduro, detaylar da verdi. Buna göne Kurucu Meclis işçi, çiftçi, balıkçı öğrenci, engelli, yerli, emekli, iş sektörü ve komün temsilcileri de dahil olmak üzere 364 üyeden oluşacak.

Chavez’den sonra Venezuela'da ne değişti?Chavez’den sonra Venezuela'da ne değişti?

'DAHA ÇOK DEMOKRASİ'

Küçük ya da büyük fark etmeksizin her belediyenin kurucu meclisinin olacağını vurgulayan Maduro "Demokrasi, demokrasi ve daha çok demokrasi. Belediyeye ait bir kurucu meclis. (Bundan daha) fazla demokrasi imkansız!” dedi.

Maduro’nun verdiği bilgilere göre Kurucu Meclis üyeleri bölgesel olarak gizli oylara seçilecek. Kurucu Meclis adayı olmak için Venezuela vatandaşı olmak, 18 yaşını doldurmuş olmak ve Ulusal Seçmen Konseyi'ne kayıtlı olmak şartları aranacak. Meclis, bölgesel ve sektörel olarak doğrudan seçilecek. Kurucu Meclis, temsilcilerin seçilmesinden 72 saat sonra kurulacak.

Sağ muhalefetin yasa dışı olduğunu savunduğu Kurucu Meclis kararı, "Bolivarcı" anayasanın "devleti dönüştürmek" amacıyla bir kurucu meclis toplamasına izin veren 347'nci maddesine dayanarak alınmıştı. (DHA)

Venezuela’da protestocuların yaktığı gencin görüntüleri yayınlandıVenezuela’da protestocuların yaktığı gencin görüntüleri yayınlandı