Kıbrıs BM'den mucize bekliyor

Kıbrıs sorunuyla ilgili taraflar BM'nin devreye girmesini bekliyor. Eide Cenevre'de hem Türk hem de Rum tarafıyla bir araya gelecek.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Kıbrıs Müzakerelerinde çok kritik bir kavşağa gelindiği bir esnada, Kıbrıslı halklar Birleşmiş Milletler’den “hızlı çözüm” yeni, yapıcı öneriler bekliyor. Kıbrıs Rum tarafındaki kaynaklara göre müzakerelerin seyri ya da temelli kopması BM’nin yaratacağı “mucizeye” ve iki liderliğin yeni inisiyatife vereceği tepkiye bağlı.

Dün akşam saatlerinde Kıbrıs Rum kamuoyuna seslenen Kıbrıs’ın Rum Cumhurbaşkanı Nikos Anastasiadis yeni Cenevre Zirvesi için geçtiğimiz günlerde gündeme taşıdığı önerisini yineledi. Rum tarafı Cenevre’de garanti ve güvenlik konusu ile kendisini yakından alakadar eden konuların ele alınmasını önerirken, Kıbrıs Türk tarafının özellikle üstünde durduğu siyasi eşitlik ve dönüşümlü başkanlık gibi konuları müzakere sürecinin sonlarına ötelemekte.

ÇÖZÜME OLAN İNANÇ SARSILDI

Anastasiadis’in yeni formülü Kıbrıs Türk tarafında olumlu karşılanmıyor. Rum tarafının yeni mesajları karşısında Kıbrıs Türk toplumun geniş kesimleri hayal kırıklığı yaşarken, adanın kuzeyinde çözüme yönelik inanç sarsılmaya devam ediyor.

Adanın kuzeyindeki olumsuz atmosfere rağmen, Kıbrıs Türk tarafı önümüzdeki saatlerde adaya dönecek olan BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Temsilcisi’nin yeni önerilerini beklemeyi yeğliyor. “Tüm olumsuzluklara rağmen bizler hala masadayız” mesajını veren Kıbrıs Türk tarafı Cenevre için bir “al-ver süreci” önerisini gündeme taşıyor.

Yeşil Hattın güneyinde çözüme destek vermeye devam eden kesimler de dikkatlerini BM’nin yeni adımlarına yoğunlaştırmış durumda. “Gelinen noktada BM’nin gerçekleştireceği bir mucize ile çok kısa zamanda çözümü yakalayabiliriz” diyen kaynaklar tüm olumsuz gelişmelere rağmen iki tarafın Cenevre Zirvesi için kararlılık göstermeye devam ediyor olmasının kayda değer bir gelişme olduğunu vurguluyor.

Önümüzdeki saatlerde adaya dönecek olan BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Temsilcisi Espen Barth Eide’nin önünde çok zor bir görev bulunuyor. Norveçli diplomat Kıbrıs Rum tarafının parçalı Cenevre stratejisi ile Türk tarafının al-ver metodolojisi arasında denge arayacak olan Eide önümüzdeki saatlerde adada önemli temaslar gerçekleştirecek.

İki liderlik ile görüşecek olan Eide’nin Cenevre için köprü rolü oynayacak olan fikirleri gündeme taşıması bekleniyor.

Kıbrıs’ta iki taraf 13 Temmuz’da başlayacak olan doğalgaz araştırmaları öncesinde müzakere sürecinde mesafe kat etmeye yönelik çabalarını yoğunlaştırmış durumda.