'Duydum ki Filistin anlaşması zormuş'

Trump bugün Filistin'i ziyaret ediyor. ABD Başkanı'nın İsrail Filistin barışında ne kadar yol kat edebileceği merak konusu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - ABD başkanı Donald Trump, Suudi Arabistan ve İsrail'in ardından Filistin'i de ziyaret etti. Üç yıldır hiçbir doğrudan görüşmenin yapılmadığı İsrail Filistin sorununda yol katetmeyi uman Donald Trump, krizle ilgili temaslarına başlamadan önce "Duydum ki bağlaması en zor anlaşmalardan biriymiş" dedi ve ekledi: "Eninde sonunda oraya geleceğimize inanıyorum".

BBC'nin haberine göre,  Donald Trump, Filistin'e ulaştığında hem Batı Şeria hem de Gazze'de protestolarla karşı karşıya kaldı. Bugün Trump'ın Kudüs'e geri döndükten sonra Soykırım Anıtı'nı ziyaret emesi ve İsrail Müzesi'nde bir konuşma yapması bekleniyor.

Trump yönetimi de, diğer önceki ABD yönetimleri gibi, iki devletli çözümü desteklediğini söylüyor. Öte yandan Doğu Kudüs, Filistinli mültecilerin durumu ve sınırların belirlenmesi gibi kronik sorunlar hâlâ çözülmüş değil. Buna ek olarak Trump'ın daha ilk günden İsrail tarafından yeni kurulmuş olan yüzlerce yerleşimi desteklemesi ve Kudüs'te elçilik açmayı düşünebileceğini söylemesi İsrail-Filistin gerilimini yeni bir boyuta taşımıştı.

NETANYAHU'NUN DERDİ İRAN

Trump dün yaptığı İsrail ziyaretinde Arap dünyasının İsrail Filistin barışını bölgenin düzene girmesi için bir gereklilik olarak gördüğünü söylemişti. Trump, Suudi Arabistan kralı Salman'ın barışı ne kadar çok görmek istediğine vurgu yaptı.  İran tehdidinin New York Times'ın haberine göre ise İsrail başbakanı Benyamin Netanyahu, Arapların Filistin barışından ziyade İran'a karşı kendisiyle işbirliği yapmasını umuyor. Donald Trump da İsrail Cumhurbaşkanı Reuven Rivlin'in konutunda yaptığı konuşmada, İran'ın nükleer silaha sahip olmasına asla izin verilmemesi gerektiğini söyledi. Trump İran'dan 'terörizme desteğini' kesmesini istedi. Trump sözlerine Arapların ortak İran tehdidinin farkında olduğu tespitini de ekledi. Donald Trump, Netanyahu'yu Filistin barışında ciddi olduğunu söyleyerek övdü.  Öte yandan Netanyahu'yu eleştiren çok sayıda isim İsrail başbakanının hiç de böyle bir niyetinin olmadığını söylüyor. (Dış Haberler)