'Çin, ABD uçağının önünü kesti'

ABD, Çin'e ait iki jetin bir amerikan uçağının önünü kestiğini açıkladı. Buna göre olay, iki ülke arasında gerilim yaratan Doğu Çin Denizi üzerinde yaşandı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - ABD'yle Çin arasında tartışma konusu olan Güney ve Doğu Çin Denizi sahasında gerilim yükseliyor. Amerikan ordusu, iki Çin jetinin Doğu Çin Denizi'ndeki uluslararası hava sahasında radyasyon taraması yapan bir Amerikan uçağının yolunu kestiğini savundu.

Amerikan Hava Kuvvetleri Sözcüsü Yarbay Lori Hodge, Çin jetleri için "Profesyonelce davranılmadı" ifadesini kullandı; bir jetin ABD'ye ait WC-135 tipi uçağa 45 metre yaklaştığını, ters dönerek uçağın altına girdiğini söyledi. Hodge, Çin'le diplomatik ve askeri kanallar üzerinden görüştüklerini de belirtti.

ABD'nin açıklamasına göre, WC-135 tipi uçak olay sırasında uluslararası hava sahasında radyasyon taraması yapıyordu. Söz konusu uçağın daha önce Kuzey Kore'nin silah denemelerinin kanıtlarını taramak için de kullanıldığı biliniyor.

Pekin yönetiminden henüz açıklama gelmiş değil. Ancak iki ülkenin Çin kıyılarındaki hava sahası konusunda gerginlik yaşadığı biliniyor. Amerikan uçak gemisi USS Carl Vinson'ın şubat ayında Güney Çin Denizi'nde tarama yapması Pekin'in tepkisini çekmişti. (Dış Haberler)