ABD: Türkiye olmazsa IŞİD'i yenemeyiz

ABD'nin IŞİD ile Mücadele Temsilcisi Brett McGurk, Türkiye ile Rakka konusunda taktiksel farklılıklar yaşandığını söyledi. Türkiye'nin önemli bir müttefik olduğunu belirten McGurk, "Türkiye olmazsa IŞİD'i yenemeyiz" şeklinde konuştu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Pentagon'da düzenlenen basın toplantısında konuşan ABD'nin IŞİD ile Mücadele Temsilcisi Brett McGurk, Rakka harekatı konusunda açıklama yaptı. McGurk, "Türkiye kritik bir ortağımız, Türkiye olmazsa IŞİD'i yenemeyiz" dedi.

Rakka harekatının ardından "istikrarı sağlama sürecinde" Türkiye ile işbirliği içinde olacaklarını söyleyen McGurk, "Türkiye olmadan bunu yapamayız, her gün onlarla birlikte çalışıyoruz. Her koalisyon ortağıyla olduğu gibi, onlarla da bazı farklılıklarımız var. Ama çok yakın müttefikiz ve sorunları her zaman çözebiliriz" diye konuştu.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun, Brett McGurk’e "Teröre destek veriyor, kesinlikle değiştirilmesinde fayda var" yorumunun hatırlatıldı. McGurk, "Bakan Tillerson'ın yakın ilişkiler içinde olduğu bir mevkidaşı" olarak tanımladığı Çavuşoğlu için, "Taktiksel farklılıklarımız olabilir, Dışişleri Bakanı'na büyük saygım var" ifadelerini kullandı.

Robert Fisk: ABD Suriyeli Kürtleri terk edecekRobert Fisk: ABD Suriyeli Kürtleri terk edecek

ABD GENELKURMAY BAŞKANI: SİLAHLARIN PKK'YE GEÇMEMESİ İÇİN ÖNLEM ALIYORUZ

dunford ABD Genelkurmay Başkanı Joseph Dunford

ABD Genelkurmay Başkanı Joseph Dunford ise, Türkiye'yle görüş ayrılığı yaşanıp yaşanmadığıyla ilgili soruya, "Bunu askeri bir bakış açısıyla cevaplayacağım. İlk olarak, Türkiye bizim önemli bir müttefikimiz ve Türkiye ile uzun vadeli ilişkimiz kritik öneme sahip. Bunu koruyacağız" cevabını verdi.

Türkiye'yle yakın ilişkilerin sürdürülmesi için çok sayıda üst düzey ziyaret gerçekleştirildiğini hatırlatan Dunford, şunları söyledi:

"Rakka'ya ele geçirmenin en iyi yolunun ne olduğuyla ilgili farklı görüşlerimiz vardı. Biz tek olası yöntemin Suriye Demokratik Güçleri'yle (SDG) olduğu görüşündeydik. Şimdi sahada Türkiye'nin kaygılarını ortadan kaldırmak için önlemler alıyoruz, örneğin silahların PKK'nin eline geçmemesi ya da Türkiye'ye gitmemesi gibi. Türklere şeffaflık sağlıyoruz. SDG'ye sağladığımız askeri teçhizatın sadece sadece Rakka'da kullanılmasının, başka yere gitmemesinin önlemini alıyoruz."

MATTİS: IŞİDİN KALELERİNİ KUŞATACAĞIZ

Basın toplantısında ABD Savunma Bakanı Jim Mattis de konuşma yaptı. ABD'nin öncülük ettiği koalisyonun artık yeni bir taktiksel uygulama yapacağını açıklayan Mattis, "IŞİD'in kalelerini" kuşattıktan sonra askeri harekatlara başlayacaklarını söyledi. (DHA)