Washington Post: Erdoğan'ın korumaları yargılanmalı

Washington Post gazetesi, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın korumaları olduğu belirtilen kişilerin protestoculara saldırmasını başyazısına taşıdı. Yazıda, 'Erdoğan ve haydutlarına bir not: Burada protestocuları dövemezsiniz' başlığı kullanıldı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın korumaları olduğu belirtilen kişilerin ABD'de protestoculara saldırması Amerikan basınında geniş yer buldu. Washington Post başyazılarından birini bu konuya ayırdı. 'Erdoğan ve haydutlarına bir not: Burada protestocuları dövemezsiniz' başlıklı başyazının tam metni şöyle:

'ABD, TÜRKİYE DEĞİL'

"Başkan Trump bu hafta Türkiye Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ı ağırladı ve bu diktatör görünüşe göre o kadar evindeymiş gibi hissetti ki, haydutlarının barışçıl göstericilere dayak atabileceğini düşündü. Erdoğan'ın Türkiye'de muhalefeti bastırmakta ne yazık ki başarılı olması, ona bu ülkeye gelip en temel ve en kıymet verilen özgürlüklerinden birine saldırma izni vermez. Bu davranışın kabul edilemez olduğu ve hoş görülmeyeceği açıkça izah edilmeli.

'SORUŞTURMADA KORUMALAR ÖZELLİKLE İNCELENMELİ'

Türkiye büyükelçisinin Washington'daki konutunun dışında salı akşamı yaşanan şiddetli kavga, 11 kişinin yaralanmasına yol açtı. İki kişi gözaltına alındı ve hafif suçlarla itham edildi; polis soruşturmanın sürdüğünü ve başkalarının da gözaltına alınabileceğini açıkladı. Türkiye'de bir devlet ajansının da teyit ettiği üzere, polisin protestoyu susturmak için yeterince adım atmadığını düşünerek (bu ne cüret?) kavgaya karışan Erdoğan'ın korumalarının davranışları soruşturmada özellikle incelenmeli.

'DEĞERLERİMİZE HAKARET'

Olay sırasında çekilen video ve fotoğraflarda, bazıları Türk bayrağı taşıyan takım elbiseli ve kravatlı adamlar protestocuları tekmeliyor ve onlara vuruyor. Üniformalı Washington polisinin bazı anlarda bu adamlara geriye çekilip sokağın öbür tarafına geçmelerini söylediği duyuluyor. Washington Emniyet Müdürü Peter Newsham durum özellikle şüpheli olduğunu çünkü bazı Türk korumaların silah taşıdığını söyledi. Washington Belediye Başkanı Muriel E. Boser da, "Barışçıl bir protestoya saldırılması, Washington D.C.'nin değerlerine ve Amerikalılar olarak haklarımıza hakarettir" dedi.

Huffington Post: Erdoğan'ın korumaları mafya gibi saldırdıHuffington Post: Erdoğan'ın korumaları mafya gibi saldırdı

'GEÇEN YIL DA AYNISI YAŞANDI'

Bu, Erdoğan'ın ilk kez ABD'ye gelip de gaddar rejimiyle aynı fikirde olmama cesaretini gösterenlere kabadayılık yapışı da değil. 2016'daki Nükleer Güvenlik Zirvesi'ne katılımı, korumalarının göstericileri hırpalamasının ve 'istenmeyen' gazetecileri dışarı çıkarmaya çalışmasının gölgesinde kalmıştı.

'VARSA, DOKUNULMAZLIKLARI KALDIRILMALI'

Bunun sonuçları olmalı. Dışişleri Bakanlığı çarşamba günü Türk güvenlik personelinin karıştığı 'şiddet eylemleri'nden endişe duyduğunu ve ABD'nin 'bu endişeyi Türk hükümetine en güçlü ifadelerle ilettiğini' belirten, kısmen sert bir açıklama yayımladı. Bu iyi bir ilk adım fakat yeterli değil. Bu şiddete yol açan Türk personelin kimlikleri tespit edilmeli ve mümkünse haklarında dava açılmalı veya bu ülkede hoş karşılanmadıklarının bilinmesi için, varsa, diplomatik dokunulmazlıkları kaldırılmalı." (Dış Haberler)