Merkel çifte vatandaşlığı savundu

Almanya'da referandum sonrası Türkiye'ye ilişkin tartışma sürüyor. Son olarak, Almanya Başbakanı Angela Merkel Türkiye kökenlilerin çifte vatandaşlığının kaldırılması çağrılarına karşı çıktı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Almanya Başbakanı Angela Merkel, partisinden bazı politikacıların tersine Türkiye kökenlilerin çifte vatandaşlık hakkını savundu. Alman Yazı İşleri Ağı'na (RedaktionsNetzwerk) konuşan Merkel "Çifte vatandaş konumundaki bir Türkiye kökenli de sadece Alman vatandaşı olan bir Türkiye kökenli kadar Almanya’ya bağlı olabilir" dedi.

Önemli olanın Almanya'ya uyum olduğunu belirten Merkel, "Asıl soru, insanları mümkün olduğu kadar erkenden bizim anayasamız ve değerlerimiz konusunda nasıl ikna edeceğimiz olmalı" diye konuştu. Deutsche Welle Türkçe'nin haberine göre, seçim kampanyası sürecinde uyum gibi önemli konularda ciddi tartışmalar yürütülmesini umut ettiğini belirten Merkel, çifte vatandaşlık konusunun buna dahil olduğunu ancak belirleyici konu olmayacağını vurguladı.

Merkel'in Hristiyan Demokrat Birlik (CDU) partisinden çok sayıda politikacı Türkiye'deki referandumun ardından Türkiye kökenlilerin çifte vatandaşlıktan yararlanma uygulamasına son verilmesini talep etmiş, bazı politikacılar çifte vatandaşlık uygulamasının kaldırılmasının partinin seçim programına alınmasını istemişti.

Hristiyan demokrat siyasetçiler Almanya'da yaşayan Türk seçmenlerin büyük bölümünün Anayasa referandumunda 'evet' oyu kullanmasını eleştirmişti. Almanya'da 2014 yılından bu yana göçmen kökenlilerin burada doğan çocukları çifte vatandaşlık uygulamasından yararlanabiliyor. 2015 yılı verilerine göre Almanya'da yaşayan çifte vatandaşların sayısı bir milyon 700 bin. (Kaynak: Deutsche Welle Türkçe)