Fransa'dan sarin iddiası

Fransız istihbaratından, Şam yönetiminin kesin dille reddettiği suçlamalar hakkında iddia: İdlib'teki saldırı emrini Esad ve yakın çevresi verdi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Suriye'nin Türkiye sınırındaki İdlib vilayetinde meydana gelen ve ABD'nin Şam yönetimine ilk kez doğrudan saldırmasına yol açan kimyasal kaynaklı ölümler konusunda istihbarat iddiaları gelmeye devam ediyor. Fransız istihbaratı, söz konusu olayda 'Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad ve yakın çevresinin kimyasal saldırı emri verdiğini' öne süren bir rapor hazırladı.

'SADECE ESAD VE ÇEVRESİ...'

Fransız askeri ve dış istihbaratının altı sayfalık raporunda, olay yerinden alınan örneklerde ve bir mağdurun kanı üzerinde yapılan incelemede 'heksamin maddesinin tespit edildiği iddia edildi. Raporda, 'bu maddenin Suriye hükümetinin ürettiği sarin gazının tanımlayıcı bir özelliği olduğu' öne sürüldü. Raporda, "Fransız istihbarat servisleri, kimyasal silah kullanma emrini sadece Beşar Esad ve en etkili yakın çevresini vermiş olabileceğini düşünüyor" iddiası yer aldı.

NE OLMUŞTU?

Suriye yönetimi ve en güçlü müttefiki Rusya, ölümlerin kimyasal maddeden kaynaklandığını ancak söz konusu maddenin Suriye jetleri tarafından atılmadığını savunuyor. İki ülke de, cihat yanlısı militanların kontrolündeki bölgeye düzenlenen hava saldırısında, militanlara ait bir kimyasal deposunun vurulduğunu ve sızıntının buradan kaynaklandığını belirterek, bağımsız soruşturma çağrısı yapmıştı. Esad, söz konusu kimyasal maddenin Türkiye üzerinden taşındığını da öne sürmüştü. ABD'deki Donald Trump yönetimiyse, soruşturma yapılmasını beklemeden Suriye yönetimine ilk kez doğrudan hava saldırısı düzenlemişti. (Dış Haberler)