Kıbrıs'ta yeniden karamsar tablo

Liderler zirvesi sonrası iki taraf da karamsardı. Taraflar, birbirinden iyi niyet adımları bekliyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Kıbrıs’ta dün akşam gerçekleştirilen yeni liderler zirvesinden sonra iki lider benzer mesajlar verdi. Halklarına karamsar mesajlar vermek istemeyen iki lider, müzakere masasında önemli sorunların varlığını koruduğu vurgusunda bulundu. Bu önemli sorunların çözülmesi için iki taraf birbirinden iyi niyet adımları bekliyor.

Dün akşam gerçekleştirilen zirve, Duvar’ın önceki günlerde okuyucularına belirttiği üzere Kıbrıs’ın açıklarındaki enerji rezervlerinin sebep olduğu yeni gerginliğin gölgesinde gerçekleşti. İki liderin masaya oturduğu anlarda Türkiye’nin Doğu Akdeniz’de ilan ettiği Navtex Türkiye ve Kıbrıs basınına yansımaktaydı. Kıbrıs Rum tarafı Dışişleri kanalı ile bu adıma cevap vereceği uyarısında bulundu.

LİDERLER TEMKİNLİ KONUŞUYOR

AB konularının, Türk ve Yunan vatandaşlarının federal düzlemdeki konumunun ve Kıbrıslı Türklerin federal düzleme sonuç alıcı bir şekilde katılımı gibi konuların tartışıldığı dünkü görüşme sonrasında iki liderden benzer tonlarda mesajlar geldi.

Görüşmeden  sonra Rum tarafının cumhurbaşkanı Nikos Anastasiadis son dönemde Türkiye tahriklerinin arttığını deklere etti. “Bunlar yararlı olmaz ve istediğimiz havayı yaratmaz” diyen Anastasiadis hala müzakerelerde önemli görüş ayrılıklarının olmaya devam ettiğini ve kendisinin ne iyimserlik ne de kötümserlik içeren görüntüler sergilemek istediğini söyledi. Anastasiadis, herkesin, “Kıbrıs Rum tarafınca ifade edilen kaygıları gerçekten anlamaları gerektiğinin farkına varacakları” umudunu ifade etti.

Anastasiadis gibi KKTC cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı da dikkatle seçilmiş cümleler kullanarak yeni süreçte Kıbrıs’ta karşılaşılan sorunlara işaret etti. Akıncı şunları vurguladı: “Eğer bütünlüklü resmi ortaya çıkaracak davranışlar sergilemezsek bu akşam yaptığımız gibi bir konunun etrafında saatlerce tartışmaya devam ederiz. Sonuçta da taraflar pozisyonlarını yeniden teyit ettiler korudular ve evlerine gittiler noktasına geliriz bu da bizi bir sonuca götürmez”.

Doğalgaz konusundaysa Akıncı şu noktaların altını çizdi: “Ya bir komite oluşturacağız ya da bunları erteleyeceğiz ve müzakerelere şans tanıyacağız demiştik. O noktada anlayış beraberliğimiz olduğunu düşünmüştük. Ne yazık ki artık bu görülmüyor. Temmuz'un başında yeni kazıların gündeme geleceği ortamda Kıbrıslı Türkler Türkiye ile birlikte bu konudaki haklarını korumak için gereken adımları atacaktır. Müzakere süreci devam ederken ve sonuç için kaybedilmemesi gereken kısa bir süre kalmışken doğalgaz araştırmalarını tek yanlı sürdürme inadı bu Navtex olayı ile ilişkisiz değildir".