Washington Post: Trump Erdoğan'ı aramamalıydı

Washington Post, referandum sonrası Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı aradığı için ABD Başkanı Trump'ı eleştiren bir makale yayımladı. Makalede telefon konuşması için "Aptalca, amatörce, seçim hırsızlığını meşrulaştıran ve Türk halkının aleyhine taraf alan gereksiz bir adım" denildi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - ABD Başkanı Donald Trump'ın Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ı 16 Nisan referandumunun sonuçlarına ilişkin tartışma sürerken araması Amerikan kamuoyunda tepki çekti. Cumhuriyetçi Parti'den bazı senatörler Trump'ı AGİT raporuna rağmen telefon ettiği için eleştirirken, Washington Post gazetesinde yayımlanan bir makalede de Trump'ın kutlaması, 'seçim hırsızlığını meşrulaştıran ve Türk halkının aleyhine taraf alan aptalca ve amatörce olan gereksiz bir adım' diye nitelendi. Makalede, Trump'ın bu telefonla 'otokratların sırtını sıvazladığı' öne sürüldü.

'MUHALEFET İLK KEZ KABUL ETMİYOR'

Jenniffer Rubin imzalı makalede, "Uluslararası gözlemcilere göre usulsüzlüklerle dolu bir seçimdeki 'zafer'ini kutlamak üzere Türkiye Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ı aradığı için Başkan Trump'a öfkelenirken yalnız değiliz" denildi. Rubin, Columbia Üniversitesi'nin İnsan Hakları Enstitüsü'nün Başkanı David L. Phillips'in 'yaygın hile' eleştirisini, AGİT gözlemcilerinin ön raporunu ve Freedom House (Özgürlükler Evi) kuruluşunun tespitlerini aktardı; "En önemlisi, Türkiye'deki muhalefet grupları ilk kez seçimin meşruiyetini kabul etmiyor" dedi. Yaygın protestoların düzenlendiğini de aktaran yazar şöyle devam etti:

'GEREKSİZ BİR ADIM'

"Dolayısıyla, Trump'ın Erdoğan'ı kutlamak için araması yaygın biçimde aptalca, amatörce, seçim hırsızlığını meşrulaştıran ve Türk halkının aleyhine taraf alan gereksiz bir adım olarak görülecektir. Dolayısıyla Amerikan yönetimi de, yol açtığı karmaşanın içinden çıkmaya çalıştı."

Makalede, Beyaz Saray basın sözcüsü Sarah Huckabee Sanders'in bu nedenle, 'telefon konuşmasında önceliğin zafer kutlaması değil, ortak çıkarları konuşmak olduğunu' söylemek zorunda kaldığı savunuldu; Sanders'ın "Aramanın amacı onu kutlamaktı ama öncelikle Suriye gibi bazı ortak çıkarlar hakkında konuşmaktı" sözleri aktarıldı. Makalede şu yorum yapıldı:

'TRUMP YENİ AÇIKLAMA YAPMALI'

"Eğer Trump onu çoktan kutladıysa, AGİT raporu tam da Erdoğan'ın isteyeceği gibi anlamsız hale gelecektir. Eğer Trump pozisyonuna gerçekten açıklık getirmek istiyorsa, kendi adıyla bir açıklama yayımlayabilir, seçimlerin düzenleniş biçimini gündeme getirebilir, sonuçların nihai olduğuna karşı çıkabilir ve barışçıl protestocuların kendilerini ifade etme hakkını ellerinden almaması konusunda Erdoğan'ı uyarabilir.

Telefon konuşması Erdoğan'a hayranlıktan ya da topyekûn cehaletten kaynaklanmış olsun; Trump ona demokratik süreçleri yok etmek ve sivil hakları bastırmak konusunda yeşil ışık yaktı. Diğer otokratlara verilen mesaj açık: Siz de aynısını yaparsanız, ABD Başkanı sizin de sırtınızı sıvazlar." (Dış Haberler)

MAKALENİN İNGİLİZCE ORİJİNALİ

Beyaz Saray: Erdoğan'a telefonun öncelikli amacı tebrik değildiBeyaz Saray: Erdoğan'a telefonun öncelikli amacı tebrik değildi

Trump'tan Erdoğan'a tebrik telefonuTrump'tan Erdoğan'a tebrik telefonu