Foreign Policy: Huzur içinde yat Türkiye, 1921-2017

Amerikalı Türkiye uzmanı Steven A. Cook, anayasa referandumunda 'evet' sonucu çıkmasının 'modern Türkiye'nin sonu olduğu' yorumunu yaptı. Cook, Foreign Policy dergisinde yayımlanan makalesinde, "Türkiye Cumhuriyeti her zaman sorunlu oldu fakat her zaman da, bir demokrasi olma arzusuna sahipti. Erdoğan'ın yeni Türkiyesi bu ihtimali ortadan kaldırıyor" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - ABD'nin etkin düşünce kuruluşlarından Dış İlişkiler Konseyi'nin (Council on Foreign Relations) Türkiye uzmanlarından Steven A. Cook, Türkiye'deki anayasa referandumunun sonuçlarını kaleme aldı. Cook'un yazısının başlığı, "Huzur içinde yat Türkiye, 1921-2017."

"Recep Tayyip Erdoğan sadece anayasa referandumunu kazanmadı. Aynı zamanda ülkesinin modern tarihinin bir bölümünü de kalıcı biçimde kapattı" yorumu yapılan yazıda, 1921'de ilan edilen Kanun-i Esasi ile Türkiye'de kuvvetler ayrılığının tesis edildiği hatırlatıldı. Cook, "Bir zamanlar siyasi ve dini meşruiyetle tek başına yöneten sultanın etkileri, halkın egemenliğini temsil eden vekillere teslim edilmişti" deyip, "Türkiye'nin referandumunda risk altında olan şey de buydu" tespitini yaptı.

Cook, "Türkiye Cumhuriyeti'nin tartışmasız biçimde karmaşık bir tarihi var. Çok büyük bir başarı. Neredeyse sadece yüz yıl içinde, savaşın yıktığı bir tarım toplumu, kendi bölgesinde ve ötesinde nüfuz sahibi olan refah içindeki bir ülkeye dönüştü. Modern Türkiye'nin tarihi aynı zamanda demokratik değil; baskıcı ve bazen de şiddet içeriyor. Bu nedenle, Erdoğan'ın cumhurbaşkanlığını güçlendirerek ve böylece kendisi gibilerin bir daha cumhuriyetin mağduru olması ihtimalini tamamen ortadan kaldırarak Türkiye'yi dönüştürmek istemesi siyasi açıdan çok mantıklı.

Nihayetinde Erdoğan bir otoriterliğin yerine bir başka otoriterliği getiriyor. Kanuni Esasi ve arkasından ilan edilen cumhuriyet modernite ifadeleriydi. Türkiye Cumhuriyeti her zaman sorunlu oldu fakat her zaman da, bir demokrasi olma arzusuna sahipti. Erdoğan'ın yeni Türkiyesi bu ihtimali ortadan kaldırıyor." (Dış Haberler)

MAKALENİN İNGİLİZCE ORİJİNALİ

Canlı blog: Referandum sonuçlarıCanlı blog: Referandum sonuçları