Rus Kilisesi'nden Fener Rum Patrikhanesi'ne tepki

Rus Kilisesi, Fener Rum Patrikhanesi'nin Ukrayna'da milli kilise kurmak isteyen rahiplerle görüştüğü iddiasına tepki gösterdi. Moskova Patrikhanesi Dış İlişkiler Yetkilisi Metropolit İlarion, iddialar inanmak istemediklerini söyledi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Rus Ortodoks Kilisesi (Moskova Patrikhanesi), Fener Rum Patrikhanesi'nin Ukrayna'daki Rusya karşıtı milliyetçi kiliselere destek vereceğine ilişkin iddiaların kendilerini son derece rahatsız ettiğini belirtti.

Moskova Patrikhanesi Dış İlişkiler Yetkilisi Metropolit İlarion verdiği bir demeçte, Ukrayna'da Rus Kilisesi'nden bağımsızlığını ilan eden rahiplerin İstanbul'da Fener Rum Patriği Bartholomeos ile görüşme yaptıklarını söyledi. Bu görüşmede Fener Patrikhanesi'nin Ukrayna'yı Moskova'nın ruhani alanından çıkartacak adımlar konusunda destek sözü verdiğini öne süren İlarion, Moskova Patrikhanesi'nin bu iddialara inanmak istemediğini belirtti.

Fener Patriği Bartholomeos'un daha önceden Ukrayna'da bulunan tek meşru kilisenin Moskova Patrikhanesi Ukrayna kolu olduğunu söylediğini ve bu yaklaşımının Moskova Patrikhanesi ile Fener Rum Patrikhanesi arasındaki ilişkilerin temelini oluşturduğunu ifade etti.

GÖRÜŞMELER İLİŞKİLERİ GERGİNLEŞTİRDİ

Ukrayna'nın 1991 yılında bağımsızlığını kazanmasından sonra bazı rahipler, Moskova'dan bağımsızlıklarını ilan ederek kendi kiliselerini kurduklarını açıklamışlardı. Ukraynalı milliyetçi kilise rahipleri, gayrı resmi olarak Fener Patrikhanesi ile görüşmeler yapmakla birlikte, Fener Patrikhanesi, henüz bu kiliseleri meşru olarak tanımış değil.

Fener Patrikhanesi, Ukrayna'nın Rus Kilisesi'nin ruhani alanına değil, kendilerinin alanına girdiğini söylemişti. Bu açıklamalar Ukrayna'ya büyük önem veren Moskova Patrikhanesi'nin, Fener Patrikhanesi ile ilişkilerinin gerilmesine neden oldu.

UKRAYNA CEMAATİN DÖRTTE BİRİNİ OLUŞTURUYOR

Ukrayna Ortodokslarının Moskova Patrikhanesi'nin cemaatinin dörtte birini oluşturması, ayrıca Rus Patrikhanesi mülkünün önemli bir kısmının Ukrayna'da bulunması nedeniyle Ukrayna, Moskova Patrikhanesi açısından büyük önem taşıyor. Diğer taraftan siyasi gelişmeler karşısında milliyetçi kiliseler Batı yanlısı siyasetçileri ve Batılı ülkeleri desteklerken, Rus Kilisesi'ne bağlı rahipler, Rus yanlısı adayları ve Rusya'yı destekliyor.

Son olarak Ukrayna Başbakanı Volodimir Groysman iki hafta önce İstanbul'u ziyaretinde Fener Patriği Bartholomeos ile görüşmüş ve kendisinden, Ukrayna'da Rus Kilisesi'nden tamamen bağımsız milli bir kilisenin kurulması ve bu kilisenin diğer kiliseler tarafından tanınması konusunda yardımcı olmasını istemişti. (DHA)