'Almanya İncirlik'e alternatif için Rumlarla görüşüyor'

Alman askerlerinin İncirlik’ten ayrılması durumunda Berlin'in Kıbrıs'ı alternatif olarak değerlendirdiği belirtiliyor. Rum yönetimiyle temasa geçen Alman hükümeti, Akrotiri ya da Baf üssünü seçenek olarak değerlendiriyor.

Google Haberlere Abone ol

LEFKOŞA - Almanya ve Kıbrıs basınına yansıyan son haberler Ankara-Berlin hattındaki yeni gelişmelere ışık tutuyor. Alman ve Kıbrıs basınına ulaşan son bilgiler de Berlin’in Almanya Silahlı Kuvvetleri’nin İncirlik Üssü’ndeki geleceğini gözden geçirdiğini gösteriyor.

Buna göre, Alman askerlerinin İncirlik’ten ayrılması durumunda Berlin üç opsiyon üzerinde yoğunlaşacak. Yeni dönemde Alman askeri kuvvetleri Kuveyt’te, Ürdün’de ya da Kıbrıs’ta konuşlandırılacak.

Lefkoşa’daki kaynaklar Kıbrıs Cumhuriyeti’nin Avrupa Birliği üyesi ve Almanya’nın yakın müttefiki olmasından dolayı Kıbrıs’ın Almanya’ya daha cazip bir seçenek olarak göründüğü bilgisini paylaşıyorlar. Bazı kaynakları bu konu hakkında iki ülkenin hükümeti arasında teknik dirsek temaslarının başlamış olduğu görüşünü öne çıkarıyorlar.

'İNGİLTERE İLE ANLAŞARAK KURULACAK' İDDİASI

Almanya’nın Kıbrıs’ı üs olarak seçmesi durumunda gündeme iki seçenek gelecek. Birinci senaryoya göre, Almanya, Brexit temasları çerçevesinde İngiltere ile anlaşıp, adadaki Akrotiri Üssü'nden faydalanacak.

Almanya İncirlik'e resmen alternatif arıyorAlmanya İncirlik'e resmen alternatif arıyor

Diğer senaryoya göreyse Almanya yeni dönemde Baf’taki askeri havalimanının kullanımı için Kıbrıs Cumhuriyeti ile anlaşacak. Bazı kaynaklar Baf Üssü’nün kullanımının Akrotiri Üssü opsiyonu ile bir arada değerlendirilebileceği seçeneği üzerinde duruyorlar.

'ÖNGÖRÜLEMEZ VE TEHLİKELİ BİR AKTÖR'

Berlin ve Lefkoşa’daki gelişmeleri yakından izleyen kaynaklar Almanya’nın yeni arayışlarını son dönemde Türkiye-Almanya hattında yaşanan büyük gerginlikle ilişkilendiriyorlar. Lefkoşa’daki bir kaynağa göre “Berlin Lefkoşa’ya Erdoğan Türkiye’nin artık öngörülemez ve tehlikeli bir aktör” olduğunu bilgisini yansıtıyor. Aynı kaynağa göre Milli İstihbarat Teşkilatı’nın Almanya’daki son faaliyetleri de bardağı taşıran son damla olarak ön plana çıkıyor.

Kıbrıs hükümeti Almanya’nın yeni arayışları karşısında “şimdilik” kaydıyla temkinli yaklaşıyor. Berlin’in tavrının netleşmesinden sonra Lefkoşa’nın konu hakkında gerekli açıklamaları yapması bekleniyor.