Rojava'da Rakka hazırlığı

IŞİD sonrası Rakka için hazırlıklar başladı... Reuters, yerel 'Rakka Konseyi' oluşturmak için kentin önde gelenlerine davetiyeler gönderildiğini, Ayn İsa'daki YPG bölgesinde polis gücü için eğitimlerin başladığını duyurdu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - IŞİD'in Suriye'deki kalesi Rakka'dan temizlenmesinin ardından bölgede kurulması planlanan 'sivil yönetim'in ayrıntıları ortaya çıkıyor. Reuters ajansına konuşan iki Kürt yetkili, IŞİD sonrası dönemde sivil bir konsey kurulacağını, konseyde bölgenin nüfus yapısını yansıtacak şekilde çoğunlukla Arapların yer alacağını ve ABD liderliğindeki uluslararası koalisyonun da sivil yönetimin polis teşkilatı için eğitime başladığını anlattı.

Reuters'ın Suriyeli Kürt siyasetçiler Awas Ali ve İlham Ahmed'den edindiği bilgilere göre, IŞİD sonrası Rakka için planlanan yönetim biçimi şöyle:

'ARAPLAR ÇOĞUNLUKTA OLACAK'

  • Rakka'da, Menbic'deki gibi bir kent konseyinin kurulması öngörülüyor. Konseyde çoğunlukla Araplar yer alacak; Kürtler ve başka etnik kökenden kişiler de katılacak.
  • Rakka Konseyi'nin kurulması için çalışmalar da başlamış durumda. Şu an için 10 kişilik bir hazırlık komitesi oluşturuldu. Bu komitenin iki Kürt üyesinden biri olan Ali, Rakka'da önde gelen 100 kişiye davet gönderdiklerini açıkladı. Ali, "En önemli beklentimiz, rejimle hiçbir bağlarının bulunmaması ve toplumun kabul ettiği kişiler olmaları" dedi. Ali, konseyin nisanda açıklanacağını, yerel aşiret liderlerinden ve şu an Rakka'da yaşayan kişilerden oluşacağını da söyledi.

'POLİSLER AYN İSA'DA EĞİTİLİYOR'

  • IŞİD sonrası sivil yönetim için bir diğer hazırlık da, Rakka polis gücü kurmak yönünde. Buna göre, Akçakale'nin güneyindeki Tel Abyad'ın Ayn İsa kasabasında eğitim süreci başladı. Rakka vilayetinin kuzeyine denk düşen, YPG'nin kontrolünde bulunan kasabada, ABD liderliğindeki koalisyondan personelin de eğitim faaliyetlerine katıldığı belirtiliyor. Awas Ali, bu gücün 'sadece sivil olacağını, paramiliter bir rol üstlenmeyeceğini' söyledi.

'YÜZLERCE KİŞİ EĞİTİLDİ'

  • Ali, eğitim programını 'Menbic ve kuzey Suriye'nin diğer yerlerinden, Suriye Demokratik Güçleri'yle müttefik olan güçlerin yürüttüğünü' belirtti. Buna göre, şimdiye dek yüzlerce kişi eğitildi. Ali, "Rakka'da bir iç güvenlik departmanı olacak ve eğitimi denetleyenler arasında uluslararası koalisyondan kişiler de var" dedi.
  • ABD ordusu ise polis eğitimi verip vermedikleri konusundaki soruyu yanıtsız bıraktı. Reuters'ın görüştüğü bir yetkili, 'iç güvenliği sağlayan kurumların nüfusun etnik yapısını yansıtması gerektiğine inandıklarını' söylemekle yetindi.

NE OLMUŞTU?

Ana omurgasını YPG'nin oluşturduğu, ABD destekli Suriye Demokratik Güçleri'nin Rakka'yı IŞİD'den geri almayı amaçlayan Fırat'ın Gazabı Operasyonu kasımdan bu yana devam ediyor. Son olarak bir grup YPG'li Amerikan askerleri tarafından paraşütle Tabka bölgesine indirildi. Rakka'nın merkezine baskın düzenleyecek güçlere YPG'nin katılacağı yönünde henüz resmi bir açıklama yok. Türkiye'yse, ABD'den YPG'le hareket etmemesini talep ediyor. (Dış Haberler)

SDG, YPG, ENKS, KDP... Suriye-Irak sözlüğü!SDG, YPG, ENKS, KDP... Suriye-Irak sözlüğü!