Alman istihbaratı 'FETÖ'ye inanmadı

Almanya'nın dış istihbarat teşkilatı Federal Haberalma Servisi'nin (BND) Başkanı Bruno Kahl, Türkiye'deki darbe girişiminden Gülen yapılanmasının sorumlu olduğundan şüphe ettiğini söyledi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Almanya'da Başbakanlığa bağlı dış istihbarattan sorumlu Federal Haberalma Servisi'nin Başkanı (BND) Bruno Kahl, 15 Temmuz darbe girişimini Fethullah Gülen'in planladığına ikna olmadıklarını söyledi. Kahn, Türkiye'nin 15 Temmuz'un arkasında Gülen yapılanmasının olduğu konusunda kendilerini 'çeşitli yollardan ikna etmeye çalıştığını ancak bunun şu ana kadar gerçekleşmediğini' belirtti.

fgulen

Haftalık Der Spiegel dergisine konuşan Kahl, 15 Temmuz'un 'devlet tarafından kurgulanmadığını' da vurguladı. Ancak Kahl, darbenin 'devletçe tasarlanmış olmamasına karşın Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan açısından memnuniyet verici bir mazeret olduğunu' öne sürdü. Kahl, "15 Temmuz öncesinde de hükümet tarafından bir temizlik dalgası başlatıldığını" söyleyen BND Başkanı, "Bu yüzden ordunun bazı kesimleri sıra kendilerine gelmeden darbe yapmak istedi. Ancak artık çok geçti, kendileri de temizlendi" görüşünü savundu.

Kahl, Spiegel'in "Gülen yapılanmasını aşırılık yanlısı İslamcı ya da terörist diye tanımlayabilir misiniz?” sorusuna da, "Gülen yapılanması dini ve seküler eğitim için bir araya gelmiş sivil bir oluşum. Bunlar arasında dershaneler, Erdoğan güçleriyle yıllarca ortak çalıştıkları eğitim kurumları var" cevabını verdi. (Deutsche Welle Türkçe)