Macaristan iltica talebinde bulunanları tutuklayacak

Macaristan parlamentosu, iltica talebinde bulunanları doğrudan tutuklama kararını onayladı. İltica talebinde bulunanlar sınırdaki konteynerlerde tutulacak.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Avrupa Birliği ülkelerinden Macaristan'da yapılan meclis oylaması sonucunda ülkeye girip iltica talebinde bulunan herkesin tutuklanması onaylandı.

Mültecilerin Batı Avrupa ülkelerine ulaşmak için Sırbistan üzerinden geçtiği Macaristan'da iltica talebinde bulunanların doğrudan tutuklanması kararı onaylandı. Karar doğrultusunda mülteciler ülkenin güney sınırlarında bulunan konteynerlerde tutuklu olarak kalacak. Uygulama sadece kararın alındığı tarihten sonra ülkeye giriş yapanlara değil, Macaristan'da bulunan iltica talebinde bulunanlar için de geçerli olacak.

İltica talebinde bulunanların çocuklarına da uygulanacak karar, meclisten çoğu milletvekilinin desteği ile geçti. Mülteci karşıtı politikaları ile bilinen muhafazakar Fidesz partisinin lideri ve Macaristan başbakanı Viktor Orbán, kararın 'Avrupa ülkelerine mülteciler tarafından gerçekleştirilen saldırılar' nedeniyle doğru olduğunu savundu.

Macaristan'da referandum geçersizMacaristan'da referandum geçersiz

BM'DEN TEPKİ

Öte yandan Macaristan parlamentosunda yapılan oylamaya Birleşmiş Milletler'den (BM) tepki geldi. BM Mülteci Ajansı'nın (UNHCR) internet üzerinden yayınladığı açıklamada kararın uluslararası ve AB hukukuna zarar verici nitelikte olduğu "Uluslararası ve AB hukukuna göre iltica talebinde bulunanlara sadece ihtiyaç anlarında sayı limiti koyulabilir" sözleri ile açıklandı.

UNHCR, Macaristan'ın uygulamalarına dair kaygılarını daha önce de belirttiklerini söyledi, "Daha önce de Macaristan'ın mültecilere uyguladığı ilticayı neredeyse imkansız kılan uygulamalar konusunda ciddi kaygılarımızı belirtmiştik." (DIŞ HABERLER)