Hollande'dan Trump'a yaylım ateşi

Fransa'yla ABD arasında 'Paris, eski Paris değil' gerilimi... ABD Başkanı Trump'ın sözlerine, bizzat Fransız mevkidaşı Hollande'dan tepki geldi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, terör saldırılarını gerekçe göstererek "Paris eski Paris değil" diyen ABD Başkanı Donald Trump'ı eleştirdi. Hollande, "ABD Başkanı'nın yerinde olsam böyle konuşmazdım" dedi.

Hollande ise Trump'ı ABD'nin müttefiklerini desteklemeye davet ederek, "Terör var ve birlikte mücadele etmeliyiz. Müttefik bir ülkeye karşı en ufak bir meydan okuma olmaması gerektiğini düşünüyorum. Ben bunu ABD'ye yapmazdım ve ABD Başkanı'nı da Fransa'ya bunu yapmamaya çağırıyorum" dedi. Hollande bir adım ileriye de giderek ABD'deki silahlı saldırılara atıfta bulundu: "Karşılaştırma yapmayacağım ama burada insanlar silah alamıyor. Burada insanlar sadece drama ve trajediye yol açarak tatmin olmak için kalabalıkların üzerine ateş açmıyor."

TRUMP NE DEMİŞTİ?

Tartışma, Trump'ın dün Avrupa ve terör saldırıları hakkındaki sözleri üzerine patlak verdi. Avrupa hükümetlerinin aşırılıkçı militanların terör saldırıları hakkında yeterli  önlem almadığını savunan Trump, Fransa2nın başkenti Paris ve Nice'teki saldırıları hatırlatıp şu ifadeleri kullandı: "Fransa'da olanlara bakın. Bir arkadaşım var, çok, çok önemli bir isim. Işıkların kentini seviyor. Paris'e bayılıyor. Onu uzun zamandır görmemiştim; 'Paris nasıl?' diye sordum. 'Paris mi? Oraya artık gitmiyorum. Paris eski Paris değil' dedi."

Trump'ın bu sözlerine önce Paris Belediye Başkanı Anne Hidalgo'dan esprili bir yanıt gelmişti. Hidalgo Twitter hesabından, "Donald ve arkadaşına; Paris'in cazibesini Eyfel Kulesi'nde Mickey ve Minnie ile kutluyoruz" diye yazmıştı.