Almanya'da yeni casusluk iddiası

Almanya'da, Türkiye kökenli öğrenci ve velilerden casusluk yapılması istendiği öne sürüldü. Almanya Türk Veli Dernekleri Federasyonu Başkanı Ali Sak ise iddiaların doğru olmadığını söyledi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Alman Eğitim ve Bilim Sendikası (GEW), Kuzey Ren Vestfalya eyaletindeki Türkiye konsolosluklarının öğretmen ve velilerinden, Alman okullarında Türkiye aleyhine yapılan çalışmaları kendilerine bildirmelerini istedikleri iddia etti.

WAZ gazetesine konuşan GEW Eyalet Başkan Yardımcısı Sebastian Krebs, Düsseldorf, Essen, Köln ve Münster Başkonsolosluklarında öğretmen ve velilerin katıldığı bir toplantı düzenlendiğini öne sürdü. Krebs'in iddiasına göre, toplantıda öğrenci ve velilerden Türkiye'yi eleştirenlerin konsolosluklar bildirilmesi istendi.

Krebs, tüm derslerde bu konuya dikkat edilmesi ve gerekirse öğrencilerin görüntü çekmesinin talep edildiğini söyledi. Krebs, bu iddianın birkaç kaynaktan teyit edildiğini belirtti.

'KASITLI OLARAK GÜNDEME GETİRİLİYOR'

Essen ve Düsseldorf'ta yapılan toplantılara katılan Almanya Türk Veli Dernekleri Federasyonu Başkanı Ali Sak ise, iddiaların doğru olmadığını ifade etti. Sak, toplantıda eğitimle ilgili sorunların ele alındığını ve Alman makamlarına bu sorunların nasıl iletilebileceği konularının görüşüldüğünü söyledi.

Ankara'ya 'casus diplomat' suçlamasıAnkara'ya 'casus diplomat' suçlaması

Toplantılarda casusluk yapılmasının istenilmediğini kaydeden Sak, konunun GEW Sendikası içerisinde yer alan Türkiye kökenli bazı öğretmenler tarafından, kasıtlı olarak gündeme getirildiğini savundu.

Sak, "Bu arkadaşlar birkaç yıl önce de Türkçe derslerinde okutulan kitapların içeriği konusunda iddialar gündeme getirmiş, incelemeler sonucunda öyle olmadığı ortaya çıkmıştı. Bu konunun DİTİB'e yönelik casusluk iddiaları gündemde olduğu için kasıtlı olarak yapıldığını düşünüyorum" şeklinde konuştu.

'Casus imamlar' Alman meclisinde'Casus imamlar' Alman meclisinde

Almanya'da bugüne kadar 6 bine yakın MİT elamanı bulunduğu ve bunların Türkiye vatandaşlarıyla ilgili bilgi topladığı iddia edilmişti. Diyanet İşleri Türk İslam Birliği'ne (DİTİB) bağlı bazı imamların, Fethullah Gülen cemaati üyeleriyle ilgili yönelik bilgi topladığı ortaya çıkmıştı. DİTİB Genel Sekreteri Bekir Alboğa, 3 imamın Türkiye'ye bilgi verdiğini kabul etmişti. (DHA)

Görmez'den Almanya'ya: Casusluk eylemi yokGörmez'den Almanya'ya: Casusluk eylemi yok

Almanya'da casuslukla suçlanan imamlar Türkiye'ye çağrıldıAlmanya'da casuslukla suçlanan imamlar Türkiye'ye çağrıldı

'Erdoğan'ın Almanya'daki ajanları sınırdışı edilsin''Erdoğan'ın Almanya'daki ajanları sınırdışı edilsin'