'Kinder Sürpriz'in çocuk işçileri

Romanya'da, Kinder Sürpriz Yumurta çikolatalarının üretiminde çocukların çalıştırıldığı ortaya çıktı. Yumurtaların içindeki oyuncaklar, taşeron firmaların bulduğu aileler tarafından dolduruluyor...

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Çocuklar için üretilen Kinder Sürpriz Yumurta çikolatalarının üretiminde Romanya'da çocuk işçilerin çalıştırıldığı ortaya çıktı. Çocukların saatte sadece 1 TL'ye, günde 13 saat çalıştırıldığı belirtiliyor.

İngiliz gazetesi The Sun'un özel haberine göre, Romanya'da Kinder Sürpriz çikolatalarının içindeki oyuncaklar bir dizi evde, aralarında altı yaşındaki çocukların da bulunduğu 'işçiler' tarafından dolduruluyor. Oyuncakları ailelere, taşeron firmaların verdiği belirtiliyor.

1000 YUMURTAYA ULAŞINCA 'TESLİMAT'...

The Sun'ın görüştüğü ailelerden biri, "Bu kölelik" ifadesini kullandı. Timea Jurj isimli anne de, 11 ve altı yaşındaki çocukları Patrick ve Hannah ile birlikte yumurtaların içindeki oyuncakları doldurduklarını anlattı. Timea, 1000 yumurtayı tamamladıklarında oyuncakları çuvala doldurup Macaristan sınırındaki Carei'de bir fabrikaya götürdüklerini söyledi. Timea, "Paranın çok kötü olduğunu biliyorum ama başka bir seçeneğim yok. Para kazanmamız ve çocuklarımıza bakmamız lazım" dedi.

'RÜYAMDA BİLE OYUNCAK GÖRÜYORUM'

Bir diğer Kinder 'kölesi' ise Felicia Indrea... 49 yaşındaki kadın, tamamlanmış oyuncaklar için torba başına yaklaşık 10 TL ücret aldığını söyledi. Ellerinde nasır oluşan kadın, "Bazen bu işi yaparken çıldırıcak gibi hissediyorum. Rüyamda bile oyuncak görüyorum. Ücret kötü ama başka şansım yok" dedi.

The Sun, çikolatanın içinden çıkan plastik yumurtayla oyuncakların aileye bir taşeron şirket tarafından verildiğini yazdı. Gazete, söz konusu şirketle görüşme talebinin yanıtsız kaldığını yazdı.

Kinder çikolatalarının sahibi olan İtalyan çikolata firması Ferrero'nun Romanya merkezinde çalışan bir kaynak da, "Eğer patronlar burada olanları bilseydi kalp krizi geçirirdi. Müşteriler çocuk çikolatalarının içindeki ürünlerin kontrol edilen koşullarda hazırlanmasını bekliyor. Fakat buradaki oyuncakların büyük kısmı insanların evinde, etkili bir kalite kontrolün imkânsız olduğu koşullarda yapılıyor" dedi. Haberde, yumurtaların içindeki oyuncakların bu koşullarda hazırlanmasının yarattığı hijyen sorununa da dikkat çekildi. (Dış Haberler)