Korsan Partisi İzlanda'da iktidara yürüyor

İnternet özgürlüklerinin genişletilmesi amacıyla 2010 yılında özellikle İskandinav ülkelerinde çalışmaları başlatılan Korsan Partisi'nin İzlanda örgütü, ülkedeki son seçimde puanını üç kat artırarak üçüncü parti oldu. Koalisyon ihtimali Korsan Parti'yi iktidara taşıyabilir.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İnternette telif hakları korunan materyallerin dağıtımını serbest bırakmak maksadıyla kurulan Korsan Partisi, Avrupa'da çeşitli ülkelerde faaliyet gösteriyor ve seçimlere giriyor. Ancak ilk defa İzlanda'da, iktidara gelebilecek kadar yüksek oy alarak dikkatleri üzerine çekti.

Korsan Partisi, İzlanda'da daha önce yüzde 5 olan oy oranını üç kat artırarak yüzde 14,5'a çıkardı. Seçimde Sağcı Bağımsızlık Partisi yüzde 29 oyla 63 koltuklu İzlanda parlamentosunda 21 koltuk elde etti. Sol-Yeşiller Partisi yüzde 15.9 oy oranı ile ikinci oldu ve 10 milletvekili koltuğu kazandı.

10 KORSAN MİLLETVEKİLİ MECLİSTE

Yüzde 14,5 oranında oy alarak üçüncü olan Korsan Parti de parlamentoya 10 milletvekili verecek. Bağımsızlık Partisi'nin tek başına iktidar olma şansı olmadığı için iki partiden birine koalisyon önerisi götürmesi bekleniyor.

Eğer oy oranları takip edilecek olursa ilk teklifin Yeşiller Partisi'ne gitmesi beklenebilir ancak iki parti arasında anlaşmazlık yaşanırsa, iktidar teklifi Korsan Partisi'ne götürülecek. Diğer bir deyişle, aynı isimle farklı ülkelerde kurulan 'Korsan Partisi' ilk defa bir ülkede iktidar olmaya bu kadar yakın görünüyor.