Japonların bile bilmediği Japonlar: Ainular!

Japonya'nın Hokkaido bölgesi ile Sakhalin ve Honshu adalarında yaşayan Ainular, ülkenin geleneklerine en bağlı gruplarından biri... Kapalı yaşamları onları o kadar gizlemiş ki Japonların büyük çoğunluğunun bile onlardan haberi yok. Bir süre önce açılan müze ile bu durum değiştirilmeye çalışılıyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Ainular, Japonya’nın en eski geleneklerine sadık kalan insanları. “Gece dağ yolundan dönmeye korkar mısın?” genelde rehberlere sorulan sorular arasında değildir ama, Ainu müzesi rehberlerine sorulan sorular arasında var. Müze, kendini Ainu insanlarını anlatmaya adamış, Japon halkının bile bu insanlar hakkında çok bilgisi yok.

Rehberlerin en yakın şehir olan Sapporo’daki evlere dönmeleri araba ile bir saat sürüyor fakat bu onlar için ziyaretçilere atalarını anlatmak için yapılacak bir fedakarlık.

ainu22 .

KAPIDA 10 METRELİK ŞEF

Ainular 'Hokkaido' bölgesinin yerlileri. Aynı zamanda Rusya'nın doğu kıyısındaki Sakhalin adasında ve Honshu adasında da yaşıyorlar. Modern yaşam Ainular için 'normal' değil. Toplam 24 bin kişi oldukları düşünülüyor. Tehlikede olan dillerini akıcı bir şekilde konuşan biri bulmak ise zor. Küçük Shiraoi şehrinin hemen dışında bulunan müze Ainu köyünün yeniden hayata geçirilmesi vizyonu ile yapıldı. Ziyaretçilerin gördüğü ilk şey 10 metrelik bir 'şef heykeli' oluyor. Sonrasında ise bin yıllık Ainu geleneklerini gezerek görebiliyorlar.

balik .

Ainu soyundan gelen müze görevlilerini geleneksel bir müzik aleti olan 'dudak harpı' çalarken görebilirsiniz. Evlerindeki hayvan derisinden ve çalılardan yapılan süsleri de... Ainuların binlerce yıllık sözlü gelenekleri var. Günlük hayatta ateşe tapılması da kültürün bir parçası. Genç Ainuların ava ve balığa çıkmasından önce onlarca rituel yapmak da gençleri 'hazırlamanın' bir parçası olarak görünüyor. Ancak geleneksel av yöntemleri bugün hayvan hakları koruyucuları tarafından biraz vahşice bulunuyor, örneğin sopayla döverek öldürmek gibi.

ainu11 .

'EKONOMİK VE SOSYAL AÇIDAN ZORDALAR'

Hokkadio bölgesinde 1000 yıl önce hayatta kalmak kolay değildi. Japon hükümeti 2008’e kadar Ainuları yerli bir kabile olarak tanımıyordu. Bu tanımama da kültürlerinde yozlaşmalara sebep oldu. Japonya Üniversitesi profesörlerinden Shunwa Honda, “Ainular ekonomik ve sosyal açıdan çok zor durumdalar” diyor. Japonya’da bu konuda bir bilinç oluşmaya başladı ve yakın zamanda Ainuların yaşam tarzına daha çok saygı duyulacağı düşünülüyor. (Kaynak: CNN Int./Çeviren: Bulut Zencir)

HABERİN ORJİNALİ