Erkeklerin çiftleşme çağrısını artık duyamıyorlar

Doğada bir türün dişilerinin, erkeklerinin çiftleşme çağrısına kendisini tamamen kapattığı ortaya çıktı. Brezilya'da görülen turuncu kurbağaların dişileri, erkeklerin çiftleşmek için çıkardığı sesleri artık duymuyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Brezilya, Danimarka ve İngiltere'de yapılan uluslararası bir araştırma, bir kurbağa türünün dişilerinin erkeklerinden gelen çiftleşme sesini duymadığını ortaya koydu. Brezilya'da bulunan bu turuncu kurbağaların (pumpkin toadlet) erkeklerinin çıkardığı tiz sesler, dişilerin orta kulaklarına ulaşmıyor.

Brezilya'nın Atlantik ormanında yapılan araştırma, orta kulakları bulunan bu kurbağaların birbirlerinin çıkardığı tiz sesleri nasıl duyduğunu incelemeyi amaçlıyordu. Araştırma ekibinin başındaki Dr. Sandra Goutte, kurbağaların playback ile çalınan seslere tepki vermediğini fark etti. Kurbağaların duyma yetileri Danimarka'da bir labaratuvarda ölçüldüğündeyse, kulağın birbirlerinin çıkardığı tiz sesleri duyması öngörülen bölümünün işlevsiz kaldığı ortaya çıktı.

ERKEKLER DEVAM EDİYOR

Araştırmacıları şaşırtan bir diğer bulguysa, erkek turuncu kurbağaların karşı taraftan tepki gelmemesine rağmen bu sesi çıkarmaya hâlâ ısrarla devam ediyor olmasıydı. Algılanmayan bir iletişim sinyali evrimle kısa sürede kaybolurken, erkeklerin ısrarı söz konusu 'sağırlık' halinin yeni bir durum olduğuna işaret. Goutte, "Sanırım bu çağrıları duyma becerilerini kaybedeli çok olmamış" dedi. (Dış Haberler)