SpaceX ilk kez yenilenebilir bir roket kullandı

Elon Musk'ın CEO'su olduğu SpaceX şirketi uzay tarihinde bir ilke imza attı. Şirket, Falcon 9 roketlerinden birinin bir parçasını ikinci kez başarıyla fırlattı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Geleneksel olarak roketler bir kez kullanılıp atılıyor, farklı işlevler gören bölümleri fırlatılış aşamasında atılıyor ve imha ediliyordu. SpaceX, bir roketi ikinci kez fırlatarak bir ilki gerçekleştirdi.

İlk kez 11 ay önce kullanılmış olan roket, ABD'nin Florida eyaletindeki Kennedy Uzay Merkezi'nden bu kez bir iletişim uydusunun fırlatılmasında kullanıldı.

Bu gelişme, roket teknolojisinde maliyetlerin azalması açısından bir dönüm noktası olabilir.

Dün roketin birincil fırlatıcısı ikinci kez kullanılmakla kalmadı, Atlas Okyanusu'ndaki bir istasyona kontrollü bir şekilde yeniden geri dönüşü de sağlandı.

'BU UZAY UÇUŞLARINDA BÜYÜK BİR DEVRİM'

SpaceX CEO'su Elon Musk "Uzay çalışmalarında bu inanılmaz bir gün" diye konuştu.

Elon Musk, "Yörüngüye uydu yollayan bir birincil fırlatıcıyı defalarca kullanabileceğimiz anlamına geliyor, ki bu bir roketin en pahalı kısmıdır. Bunun uzay uçuşlarında büyük bir devrim olacağını umuyoruz" dedi.

Telif hakkı SPACEX Image caption Fırlatıcı, roketten ayrılıp dünyaya dönmeden önce iki dakikayı biraz aşan bir ateşleme yaparak roketi itiyor

Kalkış dün Amerika'nın Doğu sahili saatiyle 18.27'de (TSİ bugün 01.27) gerçekleştirildi. Yörüngeye fırlatılan misafir uydu SES-10, 32 dakika sonra itilerek fırlatıldı.

Uydu bundan sonra kendi itiş sistemi ile ekvator üzerinde bir konuma kendisini yerleştirecek şekilde programlanmış. Buradan Karayipler, Brezilya ve Orta-Güney Amerika'nın diğer bölgelerine televizyon ve telekom hizmeti verecek.

SpaceX son iki yıl içinde, taşıdıkları uyduları atmosferin alt katmanlarından çıkarıp ileri itme görevini yerine getiren birincil fırlatıcılarını başarıyla geri getirme konusunda iyice ustalaştı.

Bu parçalar kendilerini okyanustaki yüzer istasyona geri getirip kontrollü şekilde indirebiliyor.

Dünkü misyonda bu geri dönebilen araçlardan biri ilk kez ikinci kez fırlatılmış oldu.

Şimdi onun gibi bir kez kullanılmış olan diğer birincil iticiler de kullanılabilecek. Bu yıl bu tür altı fırlatıcının ikinci kez kullanılması bekleniyor.

Bazı müşteriler hâlâ kullanılmamış fırlatıcıda ısrar edebilir ama SpaceX ikinci kez kullandığı parçaların sorun çıkarmadığını pratiğiyle gösterirse, onların endişeleri de giderilmiş olacak. (BBC Türkçe)