218 gündür koronayı atlatamadı, virüs vucutta mutasyona uğradı

Brezilya'da bilim insanları, 2020'nin Eylül ayında Covid-19'a yakalanan bir hastanın Nisan 2021'e kadar iyileşememesinin sebebini araştırıyor. Verilere göre virüs hastanın bünyesinde mutasyona uğradı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR- Brezilya'da, korona virüsü tedavisi gören bir hastanın testleri ancak 218 gün sonra negatif çıktı. 

Sao Paulo Araştırma Vakfı'ndan (FAPESP) yapılan ve tıp alanında henüz resmi onay almamış araştırmalarının yer aldığı MedRxiv'de yayımlanan çalışmaya göre, Brezilya'da Sao Paulo Üniversitesi'nde görevli bilim adamları, Covid-19'a yakalanan ve 218 gün iyileşemeyen bir hastaya rastladı.

Hastalığa yakalanmadan önce bağışıklık sistemini zayıflatan agresif bir kanser tedavisi gören 40'lı yaşlarındaki erkek hastanın, 2020'nin Eylül ayının başlarında Covid-19'a yakalandığı ve yapılan testlerin ancak Nisan 2021'de negatif sonuç verdiği aktarıldı.

Araştırmayı yürüten Maria Cassia Mendes-Correa, "Hastaya belirtilerin görülmeye başlamasından sonraki 6 ila 218. günler arasında yapılan bütün PCR testleri pozitif sonuç verdi. Virüs sadece vücutta bulunmuyor aynı zamanda çoğalıyordu da. Yani, bütün bu süreçte virüsü başkalarına bulaştırma riski mevcuttu" dedi.

HİÇ ANTİKOR GELİŞTİRMEDİ

Hastadan 2021 Ocak ve Nisan ayları arasında kan, idrar ve anal bölgeden alınan örneklerden yapılan analizlerde, araştırma süresinin çoğunda virüsün kalıcılığına rastlandığı belirtildi.

Öte yandan, yapılan serolojik testlerin, hastanın Covid-19'a karşı hiç antikor geliştirmediğini gösterdi.

BÜNYEDE MUTASYONA UĞĞRADI

Araştırmacılar, hastadan alınan örneklerde virüsün, bazıları Covid-19'un insan vücuduna nüfuz etmesini sağlayan "spike" proteininde olmak üzere, mutasyona uğradığını tespit etti.

Mendes-Correa, "Bu veriler toplumda normal olarak gözlemlenen mutasyon sürecinin aynı bünye içinde gerçekleştiğini gösteriyor. Bu endişe verici bir durum, çünkü insan organizmasına daha iyi adapte olmuş viral varyantların ortaya çıkmasını desteklemekte" diye konuştu. (AA)